Музей в куфар стартира с урок за Левски в детска градина Соня
Музей в куфар стартира с урок за Левски в детска градина Соня / DarikNews.bg, архив

Проектът „Музей в куфар“ на Регионален исторически музей– Велико Търново стартира с урок за Васил Левски в Целодневна детска градина „Соня“. На 25 февруари от 10,30 ч. пред децата от трета и подготвителна група на възраст 5 и 6 години ще бъдат показани вещи на Дякона съхранявани в музея.

Малчуганите ще могат да се докоснат до орара (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва) и пищова „Гасер“ на  Апостола, да видят негова снимка с автограф, чергата, с която се е завивал в къщата на баба Мота, и снимка на сина й Христо Караминков (Бунито) – съратник на Левски. Реликвите пред децата на място ще представи Таня Кънчева от отдел „История на България XV – XIX век“. Детската градина е единствена, в която от години съществува секция на Общинския комитет "В. Левски".

„Музей в куфар“ е мобилен вариант  и алтернатива на откритите уроци, провеждани в търновските музеи. Чрез проекта музейните специалисти ще представят различни периоди от Античността до новата българска история, етнографията, нумизматиката и богатото културно наследство от столичния период на Търново пред учениците. Това ще става чрез различни експонати от музейните сбирки и фондове, които ще бъдат занесени на място, в класните стаи. Освен за Левски вече са подготвени мобилни уроци  и за Филип Тотю, Бачо Киро, Матей Преображенски Миткалото, чиято житейска съдба и революционна дейност е свързана с Търново и региона.

За да се провокира интереса на децата към музеите стартира и проект „Приключение в музея”, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Чрез него децата ще бъдат запознавани на място с артефакти и едно от най-древните изкуства-грънчарството от историк и керамик. Специално внимание ще се отделя на един от най-красивите стилове - търновската сграфито керамика или така наречената царска керамика. Децата ще завършват свето приключение в музея с изработването на копие на сграфито керамика върху глинена плочка.