Куцина видя на живо легенди на българския спорт
Куцина видя на живо легенди на българския спорт / netinfo
Невиждани народни борби организира Радослав Великов за празника на родното си село Куцина в събота. На алайя /б.р. заградено място за провеждане на народни борби/, в парка който вече носи името му, излязоха най- добрите български национали. Близо 1000- та зрители видяха в действие освен Руди, още вицеолимпийската шампионка Станка Златева, бронзовите Кирил Терзиев и Явор Янакиев, Иван Джорев, тежките- Красимир Кочев и Божидар Бояджиев, двайсетина млади таланти и още десетина майстори на “мазните борби”.
Празникът в Куцина започна официално в 15 часа със символично посрещане на Радослав Великов. Часове по- рано паркът вече бе пълен с народ, кебапчийниците правеха оборот, а предприемчив пчелар продаваше продуктите си под чадър, на които пишеше “мед за шампиони”.
Улиците наоколо постепенно се задръстиха от маркови автомобили, с които от цялата страна пристигаха приятели на Руди.
На импровизираната сцена кмета на Куцина Тихомир Маринов обяви, че 730- тте жители на селото са възхитени от спортните успехи на своя син и най- малкото което са могли да направят за него е да кръстят парка на името му и да го посрещнат отново както преди две години след световната титла в Гуанджоу. Икона на Богородица дари на бронзовият медалист от Пекин кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров, а заместник- областният управител Марияна Бояджиева му връчи дърворезба с великотърновски мотив. Председателят на клуба по борба “Левски”, за който се състезава сега Радослав Великов- Александър Томов също се отчете с дърворезба, изобразяваща древнограцки олимпийци в схватка. Легендата на родната борба- трикратен олимпийски вицешампион и десетократен европейски и световен първенец подари плакет от името на Федерацията на Георги Чакъров и на първия треньор на Руди Лако Лаков.
Бурни аплодисменти предизвика председателката на земеделска кооперация “Светлина”, която обяви “… че за високи спортни и трудови успехи Радослав Великов получава в дар 450- килограмово биче”, което в същото време кротко преживяше вързано за трактор. Веднага след приключването на официалната част музиката гръмна и публиката обгради аяла. Зрителите бяха подгряни от момчета от Г. Оряховица, Елена, Търговище, Севлиево, София, но не и от В. Търново, независимо че в Старата столица има два клуба по борба, на единя от които- “Царевец Етър- 93” Радослав Великов е възпитаник и №1 в историята.
Истинска атракция за зрителите бе схватката между племенникът на Руди и синовете на Армен Назарян. Видял, че батко му се бори по- малкия син на Назарян, се промуши под въжето и се включи в схватката завършила със сълзи и двайсетачки за малките борци, с които да изтрият сълзите си.
Появата на петкратният участник в Олимпийски игри гимнастика Йордан Йовчев и спринтьорката Тезджан Наимова допълнително вдигна адреналина на множеството получило възможност да бъде редом с едни от най- големите имена в българския спорт.
“Приятели сме с Руди, момчето заслужава уважение. Личното ми мнение е, че борците ни са повече от герой- те донесоха медалите на България”, коментира Йордан Йовчев.
При жените очаквано първото място взе Станка Златева.
“Нашият спорт е един от малкото, в които състезателите са сплотени. Ето и днес го доказваме. Момчетата от националните отбори и в двата стила са тук, без значение дали на тепиха са съперници и се борят за място в категориите си”, заяви втората от Олимпиадата в Пекин. Освен нея агнета /б.р. в народните борби това е голямата награда/ за първи места в категориите си взеха Радослав Великов до 55 кг., Димитър Цветков до 60 кг., Явор Янакиев до 70 кг., Мирослав Гешев до 80 кг., Николай Куртев до 90 кг., Петър Касабов над 90 кг. и Мартин Лазаров при най- тежките. Първият треньор на Радослав Великов- Лако Лаков подари агне на първенеца при подрастващите в най- леката категория до 35 кг. Мохамед Мехмедов от Руен.
След приключване на схватките 150- те гости на бронзовият медалист от Пекин поеха към горнооряховски ресторант, за да отпразнуват медала и рожденния му ден, който бе на 2 септември. Родата и приятелите от Куцина пък се събраха в друг ресторант в селото и се почерпиха по същия повод…