Изкуственият терен в СОУ Г. С. Раковски спасява отборите на Етър- 24
Изкуственият терен в СОУ Г. С. Раковски спасява отборите на Етър- 24 / Дарик нюз

В понеделник публикувахме репортаж за ужасяващите условия, при които тренират близо 200 млади великотърновски футболисти. Децата и юношите газят в истинско блатото, наречено терен в Старото военно училище. За да бъдем коректни към ръководствата на община В. Търново и ФК „Етър- 24", които са съакционери в АД- то, което управлява вече почти десет години футбола в града, но не е инвестирало в базата, решихме да проверим каква е ситуацията в другите общински центрове. Оказа се, че наистина най- тежко е положението именно тук във В. Търново. В три от по- големите общини по един или друг начин са решили проблема и разполагат с изкуствени терени.

Бизнесменът Евгени Иванов е предоставил за безвъзмездно ползване но Футболен клуб „Локомотив" направения от него изкуствен терен. На площадката с размери 30:40 метра ежедневно тренират децата юношите и мъжете, водени съответно от Илия Пендов, Васил Василев и Назиф Кадир- Шейлата. Собственикът на фирма „Прити" е назначил и отговорник на игрището, който синхронизира графика на тренировките. Теренът е заграден с висока ограда, монтирано е и осветление.

Площадката е част от спортния комплекс, който Евгени Иванов вдига в Г. Оряховица. На груб строеж вече е сградата, в която ще има спа- център и фитнес зала. След довършването им те също ще приемат футболистите на „Локото" безплатно.

В Свищов, в близост до двата тренировъчни в спортния комплекс в града. При сегашните атмосферни условия всички възрастови групи работят на него. През почивните дни треньорите на подрастващите Тодор Борисов и Евгени Маринов влизат с тях по график и в закритата спортна зала, информира спортният експерт Генчо Стоянов. Според него проблем с ползването на базата няма и условията за подготовка на футболистите от "Академик" са прилични.

 С изкуствен терен и зала разполагат и в Полски Тръмбеш. Децата и юношите ги ползват през деня, а мъжкият отбор вечер на осветление, съобщи председателят на ФК „Янтра"- Любомир Ламбев. Залата и игрището са направени по различни европроекти.

В Павликени, Елена, Лясковец, Стражица  и Златарица изкуствени игрища няма. Там обаче, трениращите са доста по- малко отколкото във В. Търново. Нашата проверка показа, че в Стражица през зимните месеци се тренира в спортната зала, а в другите общински центрове на стадионите и в училищните дворове.

Различните възрастови групи на „Етър- 24" вече ще тренират на изкуствените терени в СОУ „Г. С. Раковски", които дирекция „Образование" към община В. Търново направи по проекти на Министерството на образованието и науката, с общинско съфинансиране. Момчетата ще ползват и съблекалните в бившето спортно училище. Договорено е да се водят занимания и в частния комплекс „Спортно Търново", като клубът ще плаща дължимата такса. Така проблемът намира решение. За съжаление обаче то е временно. Футболът във В. Търново има нужда от голям изкуствен терен, който не е лукс, а крещяща необходимост и мястото му е в центъра на града...