Институт Конфуций да има филиал във В.Търново, обсъдиха във ВТУ
Институт Конфуций да има филиал във В.Търново, обсъдиха във ВТУ / netinfo

Да бъде създаден филиал на Институт Конфуций във Великотърновския университет бе обсъдено при посещение на делегация от посолството на Китайската народна република във висшето училище.

Институт Конфуций е образователна организация с нестопанска цел за популяризиринае на китайския език и култура.

Към главната дирекция на Института в Пекин са изградени над 60 дъщерни организации по света. Институт Конфуций в София е един от първите в Източна Европа.

На срещата бе обсъдена и възможността за сключване на договор за сътрудничество между Великотърновския университет и университет от Китайската народна република. Гостите направиха дарение на Центъра по китайски език и култура – книги, електронни учебници, филми и албуми.

Във Великотърновския университет китайски език се изучава от 1993 год. в специалността Приложна лингвистика. В момента се обучават седемнайсет студенти в специалността Английски и китайски език и двама в специалността Френски и китайски език. Лектор по китайски език е доц. Гун от Университета в Хайнан. През изминалите години още 5 китайски лектори са обучавали студентите от Великотърновския университет.