Гледаме мощни коли и топ пилоти на Писта Велико Търново
Гледаме мощни коли и топ пилоти на Писта Велико Търново / Дарик нюз
Гледаме мощни коли и топпилоти на "Писта В. Търново"
72123
Гледаме мощни коли и топпилоти на "Писта В. Търново"
  • Гледаме мощни коли и топпилоти на "Писта В. Търново"

По- мощни коли в сравнение с миналата година ще гледаме на „Писта Велико Търново Енеос” през уикенда, съобщи директорът на състезанието Димитър Стефанов. Общо 39 пилоти подадоха заявки за участие, като няма нито един голям отсъстващ.

В най-атрактивната група „Макси” списъкът се води от шампиона за 2013 г. Константин Маршавелов. Тук ще са Румен Дунев, Илия Царски, Пламен Камбуров, Красимир Боев и Ивайло Петков, до един с „Мицубиши Лансър Ево 9”, Велимир Андонов с „БМВ 325” и Калин Бенчев със „Субару Импреза”.

В група „Туринг”, до 2000 куб. см, също ще гледаме миналогодишния шампион Ангел Григорчев с „Рено Клио”, както и още десет състезатели. В група „Спорт”, до 1600 куб.см, са заявени 16 пилота, начело с Ерменко Ерменков със „Ситроен Саксо”- №1 за миналата година.

Домакините от „Етър Рейсинг Тим” ще бъдат представени от Станислав Паришков с „Опел Кадет” и Калин Стефанов с „Пежо 306” в група „Туринг”, и от Светослав Гецов с „Опел Корса” в група „Спорт”. Председател на Организационния комитет е кметът на града инж. Даниел Панов, заместник-председател е шефът на Федерацията Радослав Козлеков. В Организационния комитет влизат още Николай Ашиков- председател на Общинския съвет, Димитър Стефанов, Валентин Бонев и Петко Петков.

Гледаме мощни коли и топ пилоти на "Писта Велико Търново"
netinfo

Трасето на надпреварата обхваща района на Западния пътен възел и е с обща дължина 2650 метра. По него автомобилите ще навъртят 14 обиколки, като преодолеят общо девет завоя. За сигурността на зрителите, които се очаква да надхвърлят 20 000 души, ще се грижат около 100 полицаи и стюарди.

Сериозна подкрепа е оказала Община В. Търново в реновирането на трасето. През този месец на места мостът на главния път София - Варна беше преасфалтиран, като според пресмятанията на Димитър Стефанов са били запълнени около 750 квадрата неравности, пукнатини и дупки. В последните дни край трасето бяха поставени и допълнителни мантинели, а за втори път през последните две седмици бяха подкастрени дърветата и всички онези части от зелените площи, които биха затруднили видимостта на пилотите по време на тренировките и състезанието.

Тази година изискванията към мерките за сигурност на трасетата от пистовия шампионат са значително завишени, като за всяко има изготвени специален план и схеми, които предписват как точно да бъдат разположени комплекти от по 4 гуми. Във всяко едно от каретата използваните гуми трябва да бъдат закрепени с винтове и гайки. За трасето във В. Търново, се предвиждат около 220 комплекта. Всички те ще бъдат разположени утра на критичните места, както и на такива позиции, които създават и малка вероятност евентуален инцидент там да има сериозни последствия.

В събота от 08,30 до 12,00 ч. е административният и технически преглед, след който ще стане ясен окончателният брой на участващите автомобили. От 13,30 до 18,00 часа са тренировката по график. В неделя от 10,30 ч. е официалното откриване на състезанието пред MALL Велико Търново, трийсет минути по- късно започва същинското състезание.

Общо 18 купи ще връчат организаторите, като тези за призьорите в трите групи са по половин метър високи. Допълнително класиране и награждаване ще има за пилотите с лади.