/ netinfo
Очаква се бюджетът на Европейския съюз да е по-нисък заради излизането на Великобритания от него. Това заяви във Велико Търново генералният секретар на Съвета на Европейските общини и региони Фредерик Валие, който се включи в заседание на генералните секретари и директори на асоциациите-членки на Съвета на Европейските общини и региони, което се проведе днес във Велико Търново.

Напредък: ЕС и Великобритания си стиснаха ръцете за преходния период след Брекзит

Фредерик Валие определи бюджета на ЕС като едно предизвикателство. „Нашата задача е да осигурим следното – кохезионната политика да остане една от основните политики на Европейския съюз.

За нас това е най-важната политика за местното самоуправление, за да може да се подпомогнат инвестиции. Тук става въпрос за принципа на солидарност, който трябва да бъде спазван в Европа.

След Брекзит: Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет

Но това е едно предизвикателство и поради други причини, тъй като някой от страните искат определени условия. Когато се говори за солидарност и за инфраструктурни проекти, не става въпрос само за инвестиране в сгради.

Европейският проект е нещо, което е по-голямо, на по-високо ниво. Посредством проекта, ние се сплотяваме като европейци и имаме една потребност  -да изградим една сплотена Европа. Освен това става въпрос и за това какво ние споделяме от гледна точка на демократичните ни принципи от гледна точка на върховенство на закона", заяви Валие.

Предварителните консултации по разпределянето на бюджета на ЕС след 2020 г. са в ход

Генералният секретар на СЕОР бе категоричен, че всички мечтаят за една Европа, която сплотява гражданите, прилагайки един и същ кохезионен подход.

По думите му, в момента предизвикателствата пред Европа за многобройни - миграцията, кризата с бежанците, взаимоотношенията с нашите съседи, ситуацията на Балканите, взаимоотношения с Русия и с Турция и ситуацията в Близкия Изток.

Той увери, че всички тези въпроси са поставени на масата и представителите на местните власти трябва да представят решенията си. "Ние сме шапката на всички национални асоциации на местните власти.

Тереза Мей: Нито ЕС, нито Великобритания ще получат всичко, което искат

Ние подпомагаме по-добрата интеграция на всички територии, не само кохезионната политика, а също така и обмяната на добри практики между органите на местните власти", заяви Валие.

Според генералният секретар на СЕОР, основна задача на Съвета  е включването на местните самоуправления в управлението на Европейския съюз. Той бе категоричен, че Европейският съюз не е само съюз на държави, той  е исъюз на хората, на гражданите. "Местните власти дават най-пряката връзка и контакти с гражданите“, допълни генералният секретар.

Лондон иска по-дълъг преходен период след Брекзит

Фредерик Валие съобщи, че е изготвен и вече е публикуван анализ, в който е представена визията на Съвета на Европейските общини и региони за развитието на Европа до 2023 година. При изработването й те са застъпили приносите на кметовете и местните лидери, които изпращат послания към европейците как ще изглежда Европа през 2030 година.

„В нашите мечти това ще бъде една Европа, която наистина сплотява всички граждани, прилагайки един и същ кохезионен подход, с гарантирана свобода на предвижване. В мечтаната от нас Европа, освен че се предвижвате свободно, можете да работите и учите там, където желаете.

Великобритания ще остане в единния пазар на ЕС и след Брекзит

Това е една Европа, която не е толкова разделена по отношение нивото или стандарта на живот като например България и Германия или друга държава, една Европа, в която тежестта на гласа на един българин е същата като гласа на един германец, холандец или който и да е друг гражданин на друга страна членка в Европейския съюз“, заяви Валие.