/ netinfo
Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов откри дискусията „Настоящата и бъдещата ни визия за Европа и Европейския съюз” във Велико Търново, в която се включиха генералните секретари и директори на асоциациите-членки на Съвета на Европейските общини и региони (СЕОР).

Даниел Панов откри  заседанието на Съвета на Европейските общини и региони
netinfo

Домакини на събитието са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Община Велико Търново. Заседанието бе открито в 14:00 часа в новата зала на Общинския съвет.

Даниел Панов откри  заседанието на Съвета на Европейските общини и региони
netinfo

Даниел Панов запозна гостите с приоритетите и дейността на българските местни власти. Той представи информация за участието на НСОРБ и общините в подготовката и провеждането на събитията от регионалното измерение на Председателството. 

"Старопрестолният ни град отваря широко врати да Ви посрещне. Сигурен съм, че в рамките на вашето посещение ще усетите голямото гостоприемство на Велико Търново и великотърновци Именно тук, в историческата Стара столица на България, българският дух се усеща най-силно.

Съчетанието между миналото и настоящето, културните и природните забележителности ще открият пред вас красотата и величието на нашия град. Тук ще можете да се запознаете със старовремски и изконни български традиции, съхранени през вековете.

Ще имате изключителната възможност да се докоснете до неповторимите паметници на културата, свързани със славната история на народа ни и разцвета на българската култура през 12-14 век.  

Стъпил здраво на дълбоките си корени, градът ни непрекъснато се развива, предоставяйки на своите граждани нов път към бъдещето, превръща се в уникално кътче, в едно от най-посещаваните места от стотици хиляди туристи от Европа и извън нея.

Искрено се надявам да успеете да се потопите в атмосферата на Велико Търново, да усетите търновското гостоприемство и дух, а престоят Ви тук да се превърне в едно изключително преживяване", каза Даниел Панов.

Градоначалникът благодари за уважението и за проявения интерес към Велико Търново. "За нас е голяма чест градът ни, съвместно с нашата Асоциация, да бъдат домакини на заседанието на Генералните секретари и директори на асоциациите – членове на Съвета на Европейските общини и региони.

Това важно събитие е организирано в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Пожелавам Ви ползотворна дискусия и успешна работа на форума, както и много приятни емоции!", заяви Панов.

В рамките на форума заместник - министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Олег Петков представи приоритетите на българското Председателство. "Българското председателството на Съвета на ЕС си е поставило ясна цел – да е отворено за гражданите и да работи за интересите на 500-те милиона граждани на Европейския съюз. България успява да положи стабилни основи за дебат относно следващата годишна финансова рамка и за запазването на кохезионната политика, които са от определящо значение за бъдещето на Европа. В рамките на настоящия мандат, институциите в Европейския съюз имат високи очаквания към българското председателство по отношение на много от значими законодателни инициативи. Тези предизвикателства сме заложили в програма на България за председателството на Съвета на ЕС", каза Олек Петков.

Заместник-министърът припомни, че основните приоритети в рамките на Българското председателство са четири. "Първият е поставен на бъдещето на Европа и младите хора. Вторият ни приоритет е европейската перспектива и свързаност на Западните Балканите. Третият наш приоритет е сигурна и стабилна Европа. Четвъртият ни приоритет е дигитална икономика и уменията нужни за бъдещето“, каза Олег Петков и допълни, че сред основните теми на българското председателство е продължаването на дебата за новата многогодишна финансова рамка.

В календара на българското председателство се предвижда провеждане на конференция на високо ниво на 8 юни в София. Тя е посветена на кохезионната политика. По думите на Олег Петков дискусиите ще са насочени към нейното бъдеще, връзките и с многогодишната финансова рамка и разглеждане на политиката за сближаване през призмата на регионите. В дневния ред стоят въпросите за обхвата и приоритетите на бъдещата кохезионна политика, необходимостта от опростяване на законодателството, правилата и процедурите и връзката със структурните реформи. 

Генералният секретар на СЕОР Фредерик Валие представи общите и консенсусните позиции по визията на европейските местни и регионални власти за бъдещето на Европа, Кохезионната й политика и бюджетът на Съюза за периода 2021-2027 г.