/ netinfo
Есенни джаз вечери ще завладеят Велико Търново през септември. Новото музикално събитие в културния календар е по инициатива на кмета на Старата столица Даниел Панов и е организирано от Общината. Три концерта ще зарадват публиката на 14, 15 и 16 септември – те ще бъдат на сцената на Летния театър, а входът за всяка от вечерите ще бъде свободен.

Теди Кацарова, Дичо, DJ Моник и формация „Раховче“ насърчават младите хора да бъдат активни

„Есенни джаз вечери“ започват в 20:00 часа, на 14 септември с изпълненията на популярната българска певица Камелия Тодорова и Биг Бенд-Велико Търново
/Общински духов оркестър/, с диригент маестро Владимир Бошнаков.

На сцената на Летния театър Камелия Тодорова ще  изпълни любими джаз стандарти, блус и поп хитове, както и някои от своите най-популярни и обичани песни, с които остави трайна следа в българската музика. Тя ще представи и новата си авторска творба "Красив спомен", написана за нея от дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

В 11,00 ч. в събота /15 септември/, по случай първия учебен ден, започват откритите музикални уроци „Джаз за деца“ с Венцислав Благоев и „Джазтет“. Освен тромпетиста Венци Благоев, на сцената и около нея ще бъдат Невена Григорова /барабани и вокал/, Димитър Благоев /китара/, Станислав Арабаджиев /пиано/ и Димитър Карамфилов /контрабас/. Солистка ще бъде най-изтънчената българска джаз певица - Марина Господинова, позната като преподавател в Музикалната академия - Пловдив и лице на уникалния поетично-джазов проект JAP/“Джап.Бг“/.

Arbanassi Summer Music 2018 започва с концерт в църквата „Свети Георги” (ПРОГРАМА)

Проектът представя джаза като достъпна и забавна музика,
давайки възможност на малки и големи да импровизират заедно с изпълнителите на сцената, да се запознаят с различните стилове и музикални инструменти. Репертоарът включва популярни български и чуждестранни детски песни в джазов аранжимент, както и класически пиеси, в които участват и децата.

В 20,00 ч. на 15 септември започва втората концертна вечер, а на сцената ще излязат изпълнителите от „Овърграунд Брас Бенд“ – Стара Загора. Седем-членната формация с бенд-лидер Даниел Лазаров /бас-китара/ съчетава умело стиловете фънк, соул, поп, рок и джаз.

Съставът включва още музикантите Иван Лазаров /вокал/, Стефан Ников /тромпет/, Мирослав Христов /тенор-саксофон/, Нейко Буюклиев /тромбон/, Борислав Милков /клавишни/, Виктор Христов /барабани/.

Финалът на „Есенни джаз вечери във Велико Търново“ ще бъде концертът на „Михаил Йосифов секстет“. Концертът в неделната вечер /16 септември/ отново е с начален час 20:00 часа „Михаил Йосифов секстет“ е съвременна джаз формация, създадена в края на 2009 година от тромпетиста, композитор и аранжор Михаил Йосифов.

В състава влизат още музикантите Атанас Хаджиев /тенор сакс/, Велислав Стоянов /тромбон/, Васил Спасов /пиано/, Борис Таслев /бас/ и Атанас Попов /барабани/. С талант, постоянство, знания, хумор и с много любов към музиката те оформят днешния образ на джаза в България.

Концертът във Велико Търново ще бъде със специалното участие на младата и много талантлива певица Велека Цанкова. Програмата на „Михаил Йосифов секстет“ в есенната вечер ще включва авторски композиции, част от авторския албум "Счупени прозорци", джаз стандарти, както и няколко красиви композиции от големия български композитор Йосиф Цанков.

Новото музикално събитие продължава традицията всяко лято Старата столица да се превръща в притегателен център на почитатели на джаз музиката от цяла България.