Дядо Коледа отвори работилница в  детска градина Соня
Дядо Коледа отвори работилница в детска градина Соня / netinfo

Деца, родители и учители от великотърновската детска градина "Соня"  изработиха картички, сурвакници и подаръци от счупени играчки. Инициативата бе част от проекта "Не изхвърляйте старите играчки, рециклирайте ги в играта" по Секторна програма "Коменски"- Многостранни училищни партньорства, реализиращ се с финансовата подкрепа на Център за развитие на човешките ресурси- София.

Пред родители и деца джуджето Веселушко и три ангелчета представиха образователен театър по темата на проекта, като за първи път детската градина демонстрира новите придобивки- лаптот, мултимедиен проектор и екран. След това във всяка група бе отворена "работилница" на Дядо Коледа, в която малчуганите и техните родители заедно направиха много красиви неща.

Сред тях бе и символът на проекта- роботът "Роботика", изработен от децата от група "Мечо Пух". Той бе поставен в специално оформен кът "Коменски" във фоайето на детската градина. Там е и влакът, в който децата и техните родители събират части от стари и счупени играчки от които изработват нови.

Междувременно от Турция се завърнаха директорката на детското заведение Жаклин Павлова и учителките Йонка Витанова, координатор на проекта, Стефка Трайкова и Росица Цанева. Те гостуваха на детска градина "Ата Анаокулу" в Анкара, която бе домакини на първата работна среща между партньорите от България, Турция, Гърция, Естония, Италия, Литва и Унгария.

Освен, че са решавали организационни въпроси, участниците са разгледали и атрактивна изложба на нови играчки, изработени  от части на стари играчки и отпадъчни материали. Договорено е в края на март 2013 г. представители на другите пет държави да гостуват на ЦДГ "Соня" във В. Търново. Целта на проекта е да провокира творческото мислене на децата, да ги накара да се грижат за играчките си и да намали нивото на агресията сред тях.