Делото Рашев - Абаджиева продължава през февруари
Делото Рашев - Абаджиева продължава през февруари / Дарик Велико Търново

Великотърновски окръжен съд отложи за 3 и 4 февруари делото срещу кмета на общината Румен Рашев и бившия главен архитект Елена Абаджиева. Двамата са обвинени в превишаване на правомощията си, с което са облагодетелствали частна строителна фирма, с което са нанесли щети на община Велико Търново в размер на 455 808 лв. Причината за отлагане на делото е искането на адвокатите на двамата обвиняеми да бъдат призовани за разпит вещите лица, участвали в изготвянето на първите две технически експертизи по време на досъдебното производство.

По-рано днес съдът даде ход на делото и прие гражданския иск, внесен от председателя на Общинския съвет, който представлява интересите на общината. Магистратите не приеха общината да бъде представлявана от адвокат, упълномощен от председателя на местния парламент.  

Тримата защитници на Рашев и Абаджиева поискаха призоваването на вещите лица от двете технически експертизи, тъй като според тях прокурорът от Русенска окръжна прокуратура Кремена Колицова умишлено е призовала само вещите лица, участвали в изготвянето на третата съдебно-техническа експертиза. Защитниците на двамата обвиняеми заявиха, че прокуратурата е допуснала и незаоконосъобразо назначаване на вещи лица, които не са в списъка на Русенския окръжен съд, а това е нарушение на наредба на Висшия съдебен съвет.

В отговор на това прокурор Колицова заяви, че списъкът с вещите лица има само препоръчителен характер и е призовала експертите, които са участвали в изготвянето на съдебно-техническата експертиза, въз основа на която е повдигнато обвинението срещу кмета на община Велико Търново Румен Рашев и бившия главен архитект Елена Абаджиева.