Цялата техника изкарана на пътя,  чистят снега по график
Цялата техника изкарана на пътя, чистят снега по график / DarikNews

Цялата налична техника на фирмите, ангажирана със снегопочистването, опесъчава и почиства улиците във Велико Търново. От сутринта по график работят шест пясъкоразпръскващи машини, 12 снегорина, фадрома и камиони за ръчно разпръскване на пясък по труднодостъпните участъци.

Приоритетно от снега се чистят най-натоварените улици, по които се движи голяма част от градския трафик, както и улици, които водят към детски, учебни и лечебни заведения. Заледените участъци се обработват с химическия препарат Айсмелт.

Над 100 работници на фирмите, ангажирани с поддържането на парковете и зелените площи, почистват ръчно местата около спирките на градския транспорт и обществените стълбищни пространства.

Община Велико Търново припомня на собствениците и наемателите на жилища, офиси и административни сгради, че съгласно Наредбата за опазване на околната среда, са длъжни да почистят прилежащите към сградите тротоарни площи. В късната част на деня отново ще бъде разпръснат пясък и Айсмелт за обезопасяване на местата, където се образуват поледици.

В населените места на територията на общината почистването се извършва под контрола и след съгласуване с кметовете им. Доставени са предварително заявените количества пясък и сол и снегопочистването е започнало навреме. Няма проблеми с електро и водопреносната мрежи, информират от Община Велико Търново.

Четири снегорина и два пясъкоразпръсквача почистват улиците в Горна Оряховица. Машините обаче срещат затруднение с неправилно спрените и паркирани автомобили в града. Особено проблемно се оказва преминаването на машините по тесните улички в района на училище „Св. св. Кирил и Методий". От почистващата фирма апелират към шофьорите да спират автомобилите си така, че да не затрудняват нормалното преминаване на снегорините по улиците.

Фирмата разполага с 300 т пясък и 106 т сол. За последните два дни за обезопасяване на уличната мрежа са изразходвани общо 40 т от тях. На този етап наличността от инертни материали е достатъчна, но при нужда ще бъдат закупени нови количества пясък и сол, уверяват от Община Горна Оряховица. От там апелират към гражданите да изхвърлят пепелта от печките в специално осигурени за целта метални контейнери, а не в съдовете за смет и за разделно събиране на отпадъци, тъй като от началото на отоплителния сезон част от тях вече са повредени, деформирани или напълно унищожени.