Български египтолози откриха мумия в Луксор
Български египтолози откриха мумия в Луксор / Сергей Игнатов слуша доклада на десетокласника Светослав Мишев, снимка: DarikNews.bg

Български египтолози са открили мумия в египетската гробница на велик жрец, която проучват от няколко седмици в Луксор, съобщи във Велико Търново министърът на образованието проф. Сергей Игнатов, който е виден египтолог. Българската мисия работи в гробницата на жреца Пи Ай от времето на Рамзес ІІ.

В разкопките в Луксор, на западния бряг на Нил, участват студенти на проф. Серегей Игнатов. Откритата мумия не е на жреца, а е датирана от по-късна епоха, уточни министърът.

Той съобщи още, че през септември у нас ще се проведе Световният конгрес на младите египтолози. Мащабният форум ще се състои на 22 септември в София. Датата е избрана не само заради националния празник, но и защото това е рожденият ден на египтологията, коментира проф. Игнатов.

Той е във Велико Търново по покана на ученик от Хуманитарната гимназия в града. Десетокласникът Светослав Мишев изнесе пред министъра едночасов открит урок на тема „Щрихи по египтология". След като изслуша презентацията без да прекъсне нито веднъж момчето, проф. Игнатов заяви категорично, че това е била блестяща лекция, достойна да бъде чута и на предстоящия световен конгрес по египтология.

Министърът на свой ред говори пред учениците за значението на древен Египет за човешката култура. Според него България може да вземе две големи идеи от Египет. Едната е идеята за държавността. Другата - идеята за образование. „Египетската цивилизация е на 6 хиляди години. От IV хилядолетие преди христа още там има стабилна държава. Затова да спрем да се хулим, това ни разделя, обединява ни само идеята за държавност. Египет освен това е първата древна цивилизация, в която става възможночовек от простолюдието да стане дясна ръка на владетелия, понеже е образован човек. За 4000 г. там не се прославят мускули и бухалки - нашите мании от прехода", разказа професорът по египтология. И допълни, че всички разсъждения за живота след смъртта ние сме получили от Египет, древната цивилизация, която няма дума за смърт.

Картина с образа на Жан-Франсоа Шамполион, който е бащата на египтологията, получи проф. Сергей Игнатов от своя млад колега и приятел. Светослав Мишев лично е нарисувал портрета на френския учен и лингивст. Той пък получи от високия си гост комплект от неговите книги. За училището министърът донесе интерактивна дъска.