Бургаската опера представя „Аида“ на Царевец
Бургаската опера представя „Аида“ на Царевец / netinfo
На 18 август Бургаската опера ще представи на крепостта Царевец във Велико Търново едно от най-популярните класически заглавия - операта „Аида“ от Джузепе Верди.  Спектакълът от афиша на фестивала „Сцена на вековете“ 2018 е с начален час 21,00 ч..

Бургаската опера представя Аида на Царевец
netinfo

Операта „Аида“ е най-известната творба на Джузепе Верди. Още на премиерата си в Кайро, Египет, операта жъне изключителен успех. Година по-късно повтаря фурора си в Миланската Скала. В спектакъла на Бургаската опера с пищен декор двореца на Царевец ще се превърне в Мемфис и Тива, където се развива действието по времето на междуособиците на Египет и Етиопия.

Бургаската опера представя Аида на Царевец
netinfo

Бургаската опера представя Аида на Царевец
netinfo

В ролята на етиопска принцеса Аида ще се превъплати най-доброто родно сопрано - Йоана Железчева, а ролята на влюбения в нея египетският военачалник Радамес ще изпълни  баритонът Ивайло Михайлов. Кирил Манолов, Даниела Дякова, Деян Славов, Дамян Панчев и Диана Василева ще изпълнят другите солови партии, а в зрелищната постановка ще участва хор, балет и оркестър на Държавна опера Бургас. Режисьор на спектакъла е Павел Герджиков, а диригент – маестро Иван Кожухаров.

Последното заглавие от Фестивала „Сцена на вековете“ 2018, което ще се играе на крепостта Царевец е мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ на Държавна опера Русе на 5 септември.  След всяко представление като подарък за зрителите се излъчва аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина".

Част от съпътстващата програма на фестивала е и концертът ПО-ПОЛЕКА SYMPHONY на оркестъра на Опера Пловдив със Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ – Стоян Янкулов - Стунджи, Веселин Веселинов - Еко, Иван Лечев и Мирослав Иванов , който ще е на 24 август в Летния театър на Велико Търново.

През есента в МДТ „Константин Кисимов“ в старата столица ще се играят две заглавия от фестивала, които бяха пренасрочени –балета „Ромео и Жулиета“ на „Арабеск“ на 15 септември и операта „Джоконда“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 10 ноември.      

„Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов.  Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019. Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.