Брашното и олиото поскъпват
Брашното и олиото поскъпват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За поредна седмица се наблюдава повишение на цената на брашното и олиото в големите търговски вериги. Това става ясно от седмичните ценови анализи на основните хранителни продукти на министерството на земеделието и храните.

Цената на брашно тип „500" на едро и на дребно в големите супермаркети леко се повишават, а тези в малките търговски обекти се запазват на нивата от предходната седмица. Средно за страната, цената на суровината на едро отбелязва повишение с 2,2% спрямо предходния период и достига нива от 0,93 лв./кг.

По области брашното се търгува най-евтино във Враца за 0,75 лв./кг, а най-скъпо и тази седмица за 1,04 лв./кг в София. Цената му на едро във Великотърновски регион е 0,89 лв./кг, а в търговските обекти варира от 1,07 до 1,10 лв./кг.

И при олиото има повишение в цената отново само в големите търговски вериги, а цената в другите търговски обекти остава без изменение. Средно за страната слънчогледовото олио се търгува на едро за 2,74 лв./литър, което е с 1,9% повече в сравнение с предходната седмица. 2,77 лв./литър е цената на едро за Великотърновска област, в търговските обекти олиото се продава от 2,98 до 3,10 лв./л.

Няма промяна в цената на захарта, агнешкото, пилешко месо и яйцата.