/ netinfo
Приключи срокът за приемане на материали за международния архитектурен конкурс. Архитекти от цял свят ще се съревновават с проекти за изграждане н нов градски център на Велико Търново, който е планиран за терена на Старото военно училище.

В края на миналата седмица /20 юли/ изтече срокът за приемане на материалите за обявения от Община Велико Търново международен архитектурен конкурс, иницииран от кмета Даниел Панов.

Световноизвестен архитект ще изнесе публична лекция във Велико Търново

Своите виждания за територията от 190 декара предлагат архитектки
от Холандия, Полша, Колумбия, Унгария, Белгия, Япония, Италия, Испания, Индия, Канада, Русия, Франция, Босна и Херцеговина, Турция, Съединените щати, България и други.

Част от тях - както от България, така и от Франция, Турция и Русия, не се довериха на куриерски фирми, а предпочетоха да предадат лично проектите си в деловодството на Община Велико Търново.

Проф. Доминик Роялд: Съвременната архитектура трябва да бъде художествено съпоставима със съществуващото наследство

Други от желаещите да се включат в престижната международна надпревара не успяха да се справят със сроковете и да завършат разработките си, други пък имаха проблеми с изпращането на своите материали. 

Много архитекти от цял свят изпратиха специални благодарствени писма до ръководството на Община Велико Търново и до екипа на проекта. В тях те изразяват своето отлично впечатление от добре организирания конкурс, изключително интересната задача и възможността да се запознаят с проблематиката на града, неговите гражданите и техните нужди. Те обещаха един ден задължително да посетят старата българска столица.

Арх. Андреа Д`Антраси: Печелившият проект за Старото военно училище съчетава съвременния език с традицият

Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, който се провежда под мотото “Ново сърце за стария град“, е най-мащабното и престижно състезание на професионални идеи, което се провежда в страната.

75000 евро е наградният фонд. Журирането ще се проведе в периода 27-29 юли, като за целта в старата столица пристигат именити архитекти от няколко държави, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране. Имената на класираните ще бъдат обявени в събота – 28 юли, вечерта. Това ще се случи в 18,30 ч. в Голямата зала на Община Велико Търново.

Световноизвестен архитект ще изнесе публична лекция в града

Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център.

С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община Велико Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара.

Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма „Региони в растеж“.

Публична лекция във Велико Търново ще изнесе един от членовете на престижното международно жури - архитект Андреа Д`Антраси, асоцииран партньор в MAD Architects – Europe. Той е известен с участието си в мащабни международни проекти. Събитието ще се проведе на 27 юли, от 18:00 часа и ще бъде в Голяма зала на Община Велико Търново.

Темата на лекцията ще е „MAD Works, MAD Architects“.  Входът е свободен и достъпен за всички желаещи. Лекцията ще бъде на английски език, осигурен е превод на български.