Административният съд потвърди избора на Станислав Благов за кмет на Свищов
Административният съд потвърди избора на Станислав Благов за кмет на Свищов / Дарик нюз, архив

Административният съд във Велико Търново потвърди изборът на Станислав Благов за кмет на Община Свищов. Производството бе образувано по жалба, внесена от кандидата за кмет от ПП „ГЕРБ"- Иван Хараламбиев. На база представените доказателства по време на делото магистратите са преценили, че при провеждането на изборите не е допуснато съществено нарушение на изборния процес, което би довело до различен резултат и промяна на вота.

По възражението на Хараламбиев, че при проведеното гласуване на първия тур на изборите на 23 октомври в интегралната бюлетина фамилното му име е било изписано погрешно, съдът е преценил, че нарушението е допуснато при отпечатване на бюлетините за първия тур на изборите, но на балотажа гласуването е с различни бюлетини, където името на жалбоподателя е било написано правилно.

На втория тур на изборите за Хараламбиев са гласували 5 313 души, 11 063 са подкрепили Благов. Разликата не може да се обясни с посоченото нарушение в първия тур, е заключението на Административния съд, който отхвърля като неоснователно и искането за „ръчно преброяване" на подадените бюлетини за кандидатите за кмет на община Свищов във всички 55 секции и потвърждава решението на Общинската избирателна комисия да обяви Станислав Благов за кмет.