чували смет
чували смет / Сдружение "Агалина"
Почти 535 кг опасни битови отпадъци са събрани в рамките на двудневната кампания на Община Велико Търново, съобщи Мирослава Цонева, началник на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново. В рамките на два дни в мобилни пунктове разположени в кв. „Картала“ и в кв. „Колю Фичето“ гражданите имаха възможност да предоставят опасни битови отпадъци от домакинства: лекарства с изтекъл срок на годност, замърсени опаковки, живачни термометри, флуорисцентни тръби, почистващи препарати, дезинфектанти, химикали, пестициди, масла и лепила; излязло от употреба електрическо и електронно оборудване; негодни за употреба батерии и акумулатори; излезли от употреба гуми, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

В четвъртък са събрани 202,100 кг, а в петък – 332,780 кг. Кампанията се провежда всяка година, по два или три пъти. Мирослава Цонева отбеляза, че по време на трите кампании през 2016 година са събрани около 820 кг., а сега само за два дни – 535 кг. „Това ме навежда на мисълта, че хората са станали по-отговорни и започват да се интересуват за правилното събиране на отпадъците“, допълни тя. По думите й великотърновци са оставяли в пунктовете предимно стари монитори и телевизори и неупотребявани автомобилни гуми.

За да реализира кампанията Община Велико Търново е сключила договор с фирма, която има задължение за организиране на система за събиране на опасни битови отпадъци в мобилен пункт. Фирмата има всичко документи и разрешителни за дейности с опасни отпадъци. След приключване на кампанията те предприемат мерки по тяхното обезвреждане.