30 млн лева са необходими за повишаването на пенсиите
30 млн лева са необходими за повишаването на пенсиите / netinfo
„Няма драма в политиката, която се отнася до хората от третата възраст. Проблемите са се наптрупвали с годините, а не са от сега.” Това каза във Велико Търново социалният министър Емилия Масларова. Тя увери, че държавата има необходимия ресурс за увеличаване на пенсиите от 1 юли средно с 10%. Нужните средства са в размер на 30 млн. лева.
Министър Масларова посочи, че този процент е добър, защото така се увеличава базата, върху която ще се повишават пенсиите през следващата година.
В понеделник – 26 февруари Емилия Масларова ще се срещне с бивши социални министри, с предишни и настоящи председатели на парламентарната бюджетна комисия и на комисията по социалната политика. Според Масларова проблемите на пенсионната система трябва да бъдат решавани с консенсус.
Тя съобщи, че приоритет в работата на Кабинета ще бъде осъвременяването на пенсиите, които са дадени до 2000-та година – съобразно коефициента и направената реформа в кодекса „социално осигуряване”. Социалният министър обясни, че така за една и съща професия при един и същ трудов стаж, но при различна база на осигурителния доход, ще могат да се изравнят пенсиите. Това се налага, тъй като разликата в парите сега е между 20% и 50%. Уеднаквяването може да стане поетапно като необходимите средства са в размер 1млрд. и 300 млн. лева.