снегорин
снегорин / netinfo
Малогабаритна техника работи по пешеходните алеи
25 машини чистят снега във Велико Търново. Цялата налична техника на фирмата по зимна поддръжка „Нелсен чистота“ работи по 114-километровата улична мрежа в Старата столица – 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на пясък, две фадроми и машина за ръчно опесъчаване, ползвана в старата градска част.
Още след 1,00 ч. през изминалата нощ стартира обработката на настилките против заледявания. Към 9,30 ч. тази сутрин и при условията на продължаващ вече няколко часа снеговалеж техниката е съсредоточена по главните трафик улици и по маршрутите на градския транспорт. 115 тона е разпръсната смес от пясък и сол. Автобусите по обществените линии се движат по разписания и без затруднения.

снегорин
netinfo

След спирането на снеговалежа машините ще бъдат пренасочени и към второстепенните улици. Проходимостта им е нормална, а движението се извършва при зимни условия. Поради очакваното понижаване на температурите пътната мрежа ще бъде допълнително обработена срещу заледявания по-късно днес.

Над 45 километра е дължината на първостепенните булеварди и улици във Велико Търново. Около 65 километра е общата площ на второстепенните отсечки.

71 служители на общинската фирма „Зелени системи“ от 6,00 ч. сутринта работят по почистването на тротоарите, стълбищата, спирките, обществените пространства. За проходимостта на пешеходните алеи с най-голям поток от хора, както и за разчистване на входовете пред училища, детски градини, социални центрове работят четири малогабаритни машини.

Съгласно Наредбата за опазване на околната среда собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, на магазини и други търговски обекти са длъжни сами да изчистят снега от прилежащите си тротоарни площи.

Оранжев код за силен вятър е обявен за територията на област Велико Търново от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Няма населени места без ток и вода, няма регистрирани аварии и щети. Движението по пътищата в общината се извършва при зимни условия, шосетата са проходими.

Жителите на Велико Търново и населените места могат да подават сигнали за необходимостта от снегопочистване и предприемане на мерки на телефон 062/619102. Обажданията се приемат от служители, които координират дейностите на фирмите по зимната поддръжка на пътната инфраструктура.