Лекоатлетическата писта на стадион „Ивайло“ остава отворена и през новогодишните празнични дни
Лекоатлетическата писта на стадион „Ивайло“ остава отворена и през новогодишните празнични дни / netinfo
Общинската субсидия е сходна с тази във Варна
Близо 1,2 милиона лева ще вложи Община Велико Търново през годината за поддръжка на спортните бази, за субсидиране на спортните клубове и дейности. Сумата бе гласувана в рамките на приетия Бюджет 2018. И по общия размер на осигурените общински средства, и по разпределението им за различните спортни дейности Старата столица се нарежда до най-големите градове у нас. Така например, за спорт във Варна планираната сума за тази година е 1,3 милиона лева.

485 000 лева са заложени за клубовете и техните дейности. 150 000 лева от тях ще постъпят директно в сметките на спортните организации – това е стимул за постиженията им през миналата година. Разпределението ще бъде извършено по правилата на новата наредба, приета преди година от Великотърновски общински съвет. Други 150 000 лева са заделени за футболен клуб „Етър В. Търново“, който през настоящия сезон се завърна в най-високото ниво на професионалния футбол.

Спортните клубове отново получават като допълнителен бонус безплатни начални, периодични и пред-състезателни прегледи. За целта на Спортния диспансер ще бъдат преведени 60 000 лева. 40 000 лева са отредени за ученическия спорт, а за церемонията „Спортист на годината“, както и за хора със специални нужди отново са предвидени по 5000 лв. Заложени са средства и за наградата за млад футболист „Трифон Иванов“. 2000 лева е субсидията за развитие на женския футбол във Велико Търново.

Финансовият стимул за масов спорт е в размер на 33 000 лева, за подкрепа домакинства на първенства от държавен и международен ранг е отделена същата сума.

Общо 7000 лева ще получат двадесетте младежки центрове в населените места от общината за закупуване на спортни пособия. Отделно е заложена издръжка за шест стадиона извън Велико Търново. Дебелец получава 14 800 лева, Килифарево - 9 500 лв., Ресен - 14 000 лв., Самоводене - 6000 лв., Шемшево и Леденик, съответно 4000 и 2000 лева.

Близо 420 000 лева е бюджетът на Общинско предприятие „Спортни имоти и прояви“, което стопанисва и поддържа спортната база на територията на града - Спортен комплекс „Ивайло“ със 17 зали, Хандбална зала „Сава Величков“, тенис-кортове и т.н. 165 518 лева е издръжката на плувния басейн до СУ „Емилиян Станев“, 74 538 лева са предвидени за други дейности, свързани със спорта и спортната инфраструктура.

Великотърновският общински съвет даде одобри предложението за кандидатстване за ремонт на покрива на Хандбална зала „Сава Величков“, както и за санирането на сградата. Проектът е на стойност от близо 225 000 лева, като финансиране ще се търси по проект „Красива България“. При одобряване на кандидатурата Община Велико Търново ще осигури 112 341 лева от бюджета за собствено участие, тъй като правилата на програма „Красива България“ предвиждат покриване на 50% от разходите по проекта.