Женен за варненка американец организира Усмихни се, Карин дом
Женен за варненка американец организира Усмихни се, Карин дом / Дарик Варна

Организатор на фестивала „Усмихни се, Карин дом” тази година е американецът  Андрю Кинг, който е женен за варненка и от няколко години живее тук. Чужденецът има 4 деца, най-голямото от които е на 20 години, а най-малкото – на няколко месеца.

Кинг има по-голям брат аутист, който е успял да се интегрира успешно. Това и е една от причините да се включи в подпомагането на благотворителни каузи.

"Брат ми не само се научи да чете и да пише, но сега е страхотен артист, математик и невероятен човек, независимо от песимистичните прогнози в детството му. Сега той е на 54 години има семейство и се радва на живота, така както и всички ние.

След живота ми в Ню Йорк и други големи градове, винаги съм искал да намеря място, което е по-балансирано за семеен живот. Във Варна чувствам, че съм намерил това място. Варна е спокоен и сигурен град за отглеждане на деца, а и хората са много сърдечни. Варна е моят дом. Планувам да остана и да отгледам децата си тук", споделя Андрю Кинг.

За избора си да живее във Варна американецът казва, че се е влюбил в града, защото бил най-красивият в България.

Тридневният благотворителен фестивал ще се проведе от 23 до 25 септември, на поляната до „Карин дом”. Събраните от него средства ще бъдат използвания за различни програми в подкрепа на децата с увреждания и техните родители.

За посетителите е подготвена богата музикална програма с участието на Графа, Мария Илиева, P.I.F. и „Тутурутка”. В двора на „Карин дом” от 23 до 25 септември ще има още много забавления, барбекю, благотворителен базар и представяне на детски работилници. Входът е срещу дарение от 2 лв., като единствено за концерта в събота ще е 5 лв.

Организаторите се надяват второто издание да надмине миналогодишната сума от 29 000 лв., която е била използвана за разкриване на две нови групи.

Всяка година около 150 деца преминават терапии в „Карин дом”. Подпомагат се и между 80-100 деца до 3-годишна възраст, за които програмата за ранна интервенция е безплатна, а специалистите извършват посещения в домовете им. Това заяви в ефира на Дарик зам.-директорът на фондацията Веселина Василева, по думите на която намалява тенденцията родителите да изоставят в домове деца с увреждания. Над 30 % от тях след преминаване на терапии по ранна интервенция нямат нужда от допълнителни мерки впоследствие.

„Колкото и добра терапия да получи едно дете, после то трябва да бъде приобщено в средата на детската градина и училището”, каза още Василева.