Затвор и глоба за съпрузи, убили прасе
Затвор и глоба за съпрузи, убили прасе / netinfo
5 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 500 лева наложи Варненският районен съд на двама съпрузи, простреляли женско заплодено прасе, собственост на трето лице. Делото срещу двамата е заведено през 2006 година.

46-годишната Димитринка Стайкова бе призната за виновна в това, че на 27 септември 2003 година в местност “Карачанлъка” край Белослав, без да има разрешително, е ползвала притежавания от съпруга й пистолет “Макаров”. Тогава с оръжието Стайкова нанесла огнестрелна рана на едно от преминаващите край имота й стадо прасета (собственост на животновъд от съседна местност) и го направила негодно за използване по предназначение. Съдът определи общо наказание от 5 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за двете престъпления, извършени от Стайкова - държане на оръжие и боеприпаси без разрешение и противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

На 53-годишния Веселин Стайков съдът наложи административно наказание - глоба в размер на 500 лева, заради това, че държал пистолет “Макаров” и боеприпаси за него, без да е спазил законовите изисквания за сигурност и съхранение на огнестрелно оръжие.

Двамата съпрузи трябва да заплатят солидарно направените по делото разноски в размер на 61 лв. в полза на държавата и в размер на 313 лв. в полза на ВРС. Съдът отне в полза на държавата веществените доказателства – пистолет “Макаров”, два пълнителя за него и 48 броя патрони калибър 9 мм.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.