Болница „Света Анна” изпитва проблеми заради зачестилите прекъсвания на електрозахранването напоследък. За това алармира изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров в писмо до здравната комисия към местния парламент.

На 2 пъти през последните два месеца – на 25 октомври и 29 ноември, са отпаднали и трите захранвания на лечебното заведениe на страна 10 kV.Тези изключвания водят до претоварване на генератора за аварийно захранване. Агрегатът е 35-годишен, морално остарял е, за него няма резервни части и никоя фирма не поема ангажимент да го отремонтира, жалва се шефът на „Света Анна”.

За да се гарантира безпроблемното ел.захранване на Спешното отделение, Реанимацията, Родилното отделение,  операционните зали и диализния център, от 30 ноември е въведена денонощно дежурство от ел. техници, които отговарят за правилното функциониране на дизел-генератора, безпроблемното му включване и изключване.

За избягване на евентуални неприятни инциденти е нужно закупуване на нов дизел-генератор. Цената му е около 60 000 лева, които шефът на болницата настоява да бъдат отпуснати от Общината.

Варненски медици оперирали със строителни дрелки

200 000 лева пък са необходими за закупуване на нов инструментариум за Клиниката по ортопедия и травматология, която е единствената обслужваща спешната травматологична помощ в общината, отбелязва д-р Петров, който се надява на разбиране и съдействие от страна на местната власт.

Шефът на „Света Анна” моли за финансово съдействие  и за ремонта на Родилното отделение и Неонатологията. Двете структури са с крайно амортизирана и морално остаряла база.За ремонта са необходими 650 000 лева, като искането е Община Варна, като акционер в болницата, да отпусне 550 000 лева.

За отпускане на 500 000 лева за закупуване на медицинска апаратура искане отправя и управителят на Онкоболницата проф. Георги Кобаков. Нужна е нова ендоскопска и лапароскопска апаратура, както и изграждане на цялостна, интегрирана система от образни, документационни и комуникационни компоненти, базирани на най-съвременната технология за визуализиране.

Исканията ще бъдат разгледани на насроченото за 15,00 часа днес заседание на общинската комисия „Здравеопазване”.