Варненски медици оперирали със строителни дрелки
Варненски медици оперирали със строителни дрелки / vesti.bg

Медиците от варненската болница "Св. Анна" оперират с дрелки, закупени от строителни хипермаркети, въпреки това за апаратура общината не е предвидила нито една стотинка за тази година. За това алармира пред колегите си от ресорната комисия д-р Ивайло Митковски.

"Апаратурата е изключително амортизирана и пригодена за работа в медицински условия. Дрелките се подменят, тъй като са евтини. Те също вършат работа, но не е нормално в една страна - член на Европейския съюз, и в 21 век да се работи по този начин", коментира медикът пред Дарик.

Той е входирал искане за отпускането на 2,5 млн. лв, с които да се купи належаща техника за спешната болница на Варна. Документът обаче не намери място сред точките в дневния ред. След като се запознаха с нуждите на лечебното заведение, съветниците решиха искането да се изпрати в комисията по финанси, където да се търси решение.

Общинските ДКЦ-та в града масово се нуждаят от ремонти, но малко от тях могат сами да се справят с това, сочи доклад след инспекция на поликлиниките. Най-добър финансов резултат има ДКЦ-4, а в най-окаяно състояние са лечебните заведения в "Аспарухово" и "Владиславово".

Проектобюджетът за здравеопазване за тази година е 14,6 млн. лв.