Иван Иванов
Иван Иванов / снимка: личен архив
Срещу единствения общински съветник от Варна, който беше избран за депутат в 44-то Народно събрание, е имало „приятелски огън” от членове на БСП по време на кампанията. Това разкри в интервю за предаването „Зала Пленарна” по Дарик Иван Иванов, който беше на 22-ро място в листата на социалистите, но чрез рекорден за 3 МИР преференциален вот от 4394 гласа се придвижи след водача Стефан Данаилов.  

„Амбицирах се да проведа кампания, защото станах цел на „приятелски огън” от част от хората от БСП, които откровено не искаха външен човек на партията да бъде част от листата. На парламентарните избори БСП имаше във Варна 4000 гласа повече от президентския вот. Моят анализ сочи, че това най-вероятно са гласовете, които моя милост е донесъл, защото аз не съм разчитал на вътрешнопартиен вот, тъй като не бях член на БСП”, коментира Иванов, който след изборите вече е станал партиен член. 

Той е бил поканен да влезе в листата от коалиционния партньор на социалистите „Екогласност” заради позицията му срещу застрояването на зелени площи и детски площадки, станала причина да влезе в политиката преди по-малко от две години. 

„Каузата, заради която се кандидатирах, беше опитът за презастрояване на квартал „Чайка” чрез приетия Общ устройствен план от предишния състав на местния парламент. Смело мога да кажа, че се превърнах в изразител на стремежа на хората да запазят „Чайка” във вида, в който е в момента. Силният ми преференциален вот тогава от около 1200 гласа се дължеше на жителите на квартала и на Варна, които са против грубото застрояване на зелени площи и детски площадки”, каза Иванов, който влезе в местния парламент с листата на коалиция „Варна”. Тя се разпадна веднага след местния парламент заради „лидерски различия”, посочи новият депутат. 

За работа си в Общинския съвет като „конструктивна опозиция” Иванов си поставя добра оценка. Той прогнозира, че бъдещето правителство ще управлява до есента на 2018 г.

„Хоризонтът, който ГЕРБ са си задали, е да управляват до края на председателството на България на ЕС. Съжителството им с т. нар. патриоти не предполага голям комфорт”, завърши Иванов.