/ odesos.bg
Район „Одесос“ще отбележи шестия си официален празник. Датата бе определена с решение на Общинския съвет през септември 2012-а г. Тя се смята за начало на местното самоуправление във Варна.

През 1878 г. в териториалните граници на днешния район „Одесос", с Приказ № 15 на губернатора Павел Баумгартен са назначени първите български административни и съдебни власти - Временен градски съвет, Окръжен управителен съвет и Окръжен съдебен съвет.

По традиция от 11.00 ч. Администрацията отваря врати за граждани, желаещи да се запознаят с дейността й. От 17.45 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се състои  празничният концерт под надслов „Талантите нямат възраст-6“ и в него ще участват възпитаници на НУИ „Добри Христов“, Даниела Димова, Варненска вокална формация „Одесос“, Клуб по танци „Стар денс“, Арменският танцов състав “Гаяне Марашлиян“ към НЧ „Св. Саркис 2007“ и танцовият ансамбъл при СУ „Елин Пелин“.

От 17.00 ч. до 17.30 ч. на входа на ФКЦ в празника със свои изпълнения ще се включи Представителният оркестър на ВМС.

Празникът се отбелязва и с поредната книжка, този път посветена на дейността на администрацията на района. На сайта на „Одесос“са публикувани издадените досега книжки за историята на района, за видните му граждани, за архитектурните паметници, пътеводител за туристически забележителности и за почетните граждани.

Район „Одесос” е създаден съгласно Закона за териториалното деление на Столична община и големите български градове, приет от 37-то Народно събрание на 12 юли 1995 година. Именно тогава във Варна се закриват съществуващите кметства и се създават пет района: „Одесос”, „Приморски”, „Младост”, „Аспарухово” и „Владислав Варненчик”.  

Общинската администрация в район „Одесос” има отговорности по поддържането и развитието на територия с обща площ повече от 7100 декара. Районът извършва административно обслужване на население от над 87000 жители, регистрирано на територията на района.  

Район „Одесос” е централен район и с най-висока концентрация на икономически дейности. Тук са офисите на престижни фирми, всички големи банки и магазини. Разположени в района са съществена част от образователните институции на общината, аптечната мрежа и лечебниРа заведения. В района са и: Областната управа; Централната сграда на Община Варна; МВР – ОДП; Първо РПУ на МВР, Варненският районен съд, Варненският окръжен съд, Апелативният съд; Службата по вписванията; Варненската и Велико-преславска Света Митрополия; Главният щаб на ВМС; Държавният архив. На територията на района се намират Оперно-филхармонично дружество - Варна, Драматичният театър „Стоян Бъчваров”, Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”, много музеи и картинни галерии.  

Архитектурният облик на района се изгражда от Археологическия резерват на територията на античния град Одесос – Варна, охранителната зона на резервата, много стари сгради – паметници на културата, както и от новопостроени обществени и жилищни сгради с модерен дизайн. По подходящ начин в градската архитектурна среда са вписани и паметниците – израз на монументалното изкуство.  

Районът притежава и концентрирани зелени площи – градски градини и озеленени междублокови пространства, а през него преминават основните булеварди на града.