/ БГНЕС, архив
Община Варна започва преговори за закупуване на дружествените дялове на австрийското дружество „Ефкон АГ”, с което са съсобственици в смесеното дружество за улично видео наблюдение в града. Това реши местният парламент, упълномощавайки своят представител във „Варна-Ефкон” – общинския съветник Христо Атанасов, да стартира преговорите. 

Ще заработят ли отново уличните камери във Варна?

В края на април е постъпило писмо от Норберт Хофман, управляващ директор на  „Ефкон АГ. В него се посочва, че смесеното дружество „Варна-Ефкон” има спешна  нужда от средства, за да не бъде принудено да подаде иск за несъстоятелност.

Предложението е дяловете на австрийската фирма да бъдат закупени от Общината по номинална стойност, която е 2600 лева. Покупката трябва да стане до 1 юли. Името „Варна-Ефкон” пък ще се промени както Общината сметне за подходящо, като във всички случаи „Ефкон” ще отпадне.

Пред колегите си Христо Атанасов обясни, че дружеството „Варна-Ефкон” не функционира. По време на миналия мандат е имало един период, в който уличните камери са работили. 

Търсят възможности за рестартиране на уличния "Биг Брадър"

Според Атанасов, трябва да се направи нова оценка на активите на „Варна-Ефкон”, тъй като камерите и кабелите за видеосистемата, изградена преди 11 години, са морално остарели. 

Дейността на системата за видеонаблюдение е необходима за града и е част  от националната сигурност. Освен възможности за засичане на различни нарушения, тя притежава и система за разпознаване на лицевите белези. 

Системата за видеонаблюдение във Варна беше изградена през 2007 г. и струваше близо 10 млн. лв. През 2013 г. поддръжката на камeрите беше спряна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК