/ Дарик Варна
Улицата в селищно образувание „Летището” в Звездица, за име на която бе предложено „Ибре курорте” щебъде кръстена „Емилия Гърбова”. Предложението е оттеглено от кметството след негативния отзвук. Съветниците подкрепиха решението улицата да носи името на първата жена пилот на военен реактивен самолет.

В тази местност хората са свикнали да се поздравяват с „Ибре курорте” и затова сами са пожелали улицата да носи това име, обясни на заседанието Андрей Иванов от кметство Звездица. По негови думи там нямало юрист, а в администрацията се придържали към общинска наредба, според която трябвало да се съобразяват с желанието на хората.

В Звездица кръщават улица „Ибре курорте“

Общинският съветник Костадин Костадинов определи предложението като абсурдно и попита:

„Ако там имаше баня, „Ох, баня, ох, кеф” ли трябваше да кръстим улицата?”

Други улици в „Летището” ще бъдат кръстени на български летци, решиха още съветниците.  Решението е изцяло съобразено с желанието на жителите на местността, където през Втората световна война е имало военно летище, стана ясно на днешното заседание.
Имена ще бъдат дадени на 18 улици. Две от тях ще бъдат кръстени на българските космонавти генерал-лейтенант Георги Иванов и генерал-майор Александър Александров. В списъка фигурират също имената на полк. Радул Милков, полк. Продан Таракчиев, кап. Димитър Списаревски, полк. Васил Златаров и други.

Пет от улиците в „Летище“ ще бъдат именувани на жени пилоти. Сред тях са Валентина Цветкова – единствената жена командир на правителствен самолет в света,  Райна Касабова – първата жена в света, извършила боен полет със самолет, Емилия Гърбова – първата жена пилот на военен реактивен самолет.

Общинските съветници решиха също улица в промишлена зона „Планова“ да носи името „Западна обиколна“. Заради дублиране на имена улица „Флора“ в местността „Добрева чешма“ ще получи ново название „Атлас“ (титан от древногръцката митология).

Членовете на комисията отхвърлиха предложението улица в Западна промишлена зона  да бъде кръстена„Европейска 2017“.