/ Thinkstock/Getty Images
Учениците от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” и Основно училище „Антон Страшимиров” ще учат известно време на друго място, а не в сградата, която делят в кв.”Младост”. Това става ясно от предложението за преместване на учениците, което ще бъде разгледано на днешното заседание на общинската комисия „Наука и образование” в 12,00 часа.

Сградата на двете школа предстои да бъде обновена и модернизирана по проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. Това налага преместване в други институции, чиито сграден фонд позволява провеждане на нормален учебен процес.

Съществуващите варианти са учениците от „Антон Страшимиров” да бъдат преместени в Основно училище „Никола Вапцаров” (във „Възраждане” II) и Средно училище „Неофит Бозвели” (в “Младост”).

Гимназистите от „Д-р Иван Богоров” пък могат да учат известно време в Български морски квалификационен център (до ВВМУ). Центърът може да предостави 17 учебни зали и 5 административни помещения, които са напълно достатъчни за провеждане на учебни занятия на две смени, се посочва в предложението.

Тъй като в момента текат процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на предвидените строително-монтажни дейности по проекта, не могат да се определят конкретните срокове за преместването. Организационните дейности по подготовката са обсъдени и съгласувани с директорите на приемащите институции и Регионалния инспекторат по образование.