/ live.varna.bg
Кметът Иван Портних се срещна днес с представители на ансамблите „Ла Койолера“ - Коста Рика, „Мерани“ – Грузия, „Атридж“ – Ирландия, „Калинка“ – Русия, „Дьидо“ – Сърбия, „Марина“ – Словакия, „Анкара“ – Турция, „Данца и Тамбор“ - Венецуела, които участват в Международния фолклорен фестивал.

„За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам във Варна. Радвам се, че сте част от културния летен календар на морската столица, че внасяте свежо настроение и колорит града ни, като представяте Вашето културно многообразие", каза кметът.

Над 400 участници се включват в Международния фолклорен фестивал

Той сподели, че фолклорният фестивал е с утвърдена слава и става все по-търсено събитие и от гостите на града. На срещата присъстваха зам.-кметът Коста Базитов, Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“. По време на разговорите танцьорите представиха накратко своята дейност и благодариха на кмета и на Община Варна за активното сътрудничество.

По три ансамбъла ще участват във фестивалните вечери от 21:00 часа в Летния театър - тази вечер – са танцьорите от Ирландия, Сърбия и Венецуела, на 2-ри август - от Словакия, Турция и Русия и на 3-ти август - от Коста Рика, Сърбия и Грузия.

Концерти ще има на 1-ви и на 2-ри август от 20:30 часа в курортния комплекс Златни пясъци, а на 3-ти август от 20:00 часа в читалище „П.Р.Славейков“ в район „Вл. Варненчик“. Тържественото закриване на фестивала ще бъде на 4-ти август, събота, в 21:00 часа в Летния театър, с гала концерт, който ще премине под мотото "Да останем приятели". Всички прояви са с вход свободен.