/ live.varna.bg
Кметът на Варна Иван Портних откри петото издание на Международния фестивал за дигитално изкуство Futuro, който се организира с подкрепата на фонд "Култура" към Общината. От днес до 25 август морската столица е домакин на лекции и уъркшопове, които ще бъдат изнесени от професионалисти от Канада, Франция, Израел и България, създали хитове в киното, гейминга и комикса.

Кметът Иван Портних откри Международния фестивал по дигитално изкуство Futuro
live.varna.bg

„Прекрасно е, че Футуро се превръща в една очаквана среща на известните и успелите в света на дигиталното изкуство с младите таланти, търсещи по-широки хоризонти на знание, вдъхновение и реализация! Горди сме, че Община Варна е основен партньор на този по-различен фестивал. Вярвам, че той отваря възможности за позиционирането на Варна в международната културна карта на дигиталните изкуства. Благодаря на организаторите, на вдъхновителя на това събитие – Живко Дончев", заяви кметът и пожела на добър час на фестивала.

Кметът Иван Портних откри Международния фестивал по дигитално изкуство Futuro
live.varna.bg

Основен лектор на фестивала за трета година е  Жан-Батист Монж - френски илюстратор, автор, дизайнер на персонажи и художник за визуално развитие за анимации и филми. Член на Дружеството на илюстраторите NY.  Част от неговите клиенти са Уолт Дисни Imagingering, Sony Pictures Animation, Scarab Productions, Zanuck Company, Sagatoon, Blue Bug Entertainment, Digital Domain, Digital District Montreal, Quad, Cinesite, Sagatoon Quebec, Blizzard Entertainment, Spiders. Сред лекторите са и Спиридон Гянакис, Бастиен Гривет, Джесика Росиер, Денис Зилбер, Воутър Тулп, Живко Дончев, Виктор Чуков, Любомир Сергеев, Кхасис Лиеб, Еди Бенун, Златина Ганева и др.

Основният фокус на фестивала са технологиите в съвременните артистични практики, с възможности за творчески диалог и  експерименти между представителите на различните артистични генерации и сфери. Публиката има възможност да наблюдава работилници за млади артисти, лектории и демонстрации и срещи със световните имена в жанра.

Кметът Иван Портних откри Международния фестивал по дигитално изкуство Futuro
live.varna.bg

В разнообразната програма на фестивала са включени  презентации и прожекции, уъркшопи, отворени  работни срещи. Компютърни персонажи, герои на комикси и игри ще бъдат показани пред публиката чрез мултимедийни прожекции. Създателите им ще споделят практически опит, а аудиторията ще има възможност да се запознае с  подробности от творчеството в организирани лаборатории. Повече информация за авторите - в сайта и фейсбук страницата на фестивала.

Futuro заема трето място в класацията на европейските фестивали на дигиталните изкуства след  Португалия и Хърватия.

Кметът Иван Портних откри Международния фестивал по дигитално изкуство Futuro
live.varna.bg