Григор Григоров
Григор Григоров / netinfo
Според общинския съветник имало дори "вход на любовта"
Вход на любовта във Варна
94293
Вход на любовта във Варна
  • Вход на любовта във Варна
Роднини, близки и приятели на политически фигури и общински съветници във Варна се настаняват в жилищата за социално слаби, които са 1300 в морската столица. Това заяви във варненския ефир на Дарик независимият общински съветник Григор Григоров, според когото наредбата за настаняване от времето на Кирил Йорданов е направена в тяхна услуга.
 
„Дори има един вход, аз го наричам "входа на любовта". Там има много любов и много чувства при мотивите за настаняване”, коментира Григоров, който е член на социалната комисия. Според него не е редно всеки, който няма жилище, да бъде категоризиран като нуждаещ се без оглед на материалния и социалния си статус.
 
Във ведомствения фонд, в който има 52 жилища, правилата се спазват. Там се настаняват общински служители и хора, които са значими за Варна. Там обаче има забележки от морален и правен характер, посочи съветникът.
 
„Там са настанени формално хора, които отдвна не живеят в тях, а ги обитават познати и роднини. Настанени са и представители на всички правоохранителни структури във Варна – съд, прокуратура, полиция. Има конфликт на интереси, тъй като това са хора, които би трябвало да отстояват законността. А сред обществено значимите са снабдител на столова, охранител в общината или началник на студена кухня например”, добави Григоров. Той даде положителен пример с неврохирурга проф. Явор Енчев, който е от Силистра и след пристигането си във Варна е ползвал общинско жилище, но след година и половина си е купил къща и го е освободил.
 
В резервния жилищен фонд, който разполага с 21 апартамента, попадат хора, които временно заради бедствия нямат жилища. По наредба те се настаняват за не повече от 4 години. Тези жилища не могат да се продават, но проблемът е, че не се спазват правилата и те се дават на хора, които ги обитават по-дълго от  предвиденото, твърди Григоров.
 
Макар че фондът намалява с 200 – 300 жилища на година, наемателите имат право да ги купят на данъчна оценка, която е между два и четири пъти по-ниска от пазарните цени, коментира съветникът. По негови думи Варна няма жилищна политика, а за две години в комисията по социални дейности не е гледана нито една точка по въпроса с общинския фонд. 

Какво каза Григор Григоров за бъдещето на общинските акции в "Спартак", чуйте в прикаченото аудио, където е целият разговор с общинския съветник.