/ Дарик Варна
Паметник вече ще напомня за Христо Ботев в градинката, носеща името на поета и революционер. Орелефът на Ботев бе открит днес, а инициативата за създаването му е  на училище „Христо Ботев” в „Аспарухово”.
 
Така паркът, разположен между улиците „Георги Бенковски”, „Христо Попович”, „Проф. Жолио Кюри” и „Христо Самсаров”, за първи път се сдобива с паметник на патрона си
 
„За мен беше огромна чест да направя паметник на Христо Ботев, защото за мен той е поет от световна величина, невероятен българин, патриот, загинал за нашето Отечество”, сподели при откриването авторът Живко Дончев ( на снимката долу).

Дарик Варна

Паметният знак представлява каменна стела с бронзов релеф на Ботев. Върху камъка е гравиран стих от неговата поезия. Каменна информация встрани от паметника припомня, че Ботевата градинка е  създадена през 1936 година от родолюбиви варненци.

Дарик Варна

Как преди 81 години се появява градинката разказа пред Дарик Николай Савов, експерт „Естетизация на градската среда" към общинската дирекция „Култура и духовно развитие" и автор на книгата „Паметниците на Варна".

Преди век мястото е било запустяло и блатясало, тъй като се е намирало на стотина метра от крепостната стена. През 1934 г. във Варна се създава клон на родолюбивото дружество „Отец Паисий”. В него влизат много изтъкнати варненци, сред които бивши кметове, банкери и други  хора с духовен, материален и всякакъв друг потенциал. Те дават много мощен тласък на това отношение към държавата и града. А младежката организация помага там, където трябва да се благоустрои града.

Именно плод на една такава благоустройствена акция е тази градинка. Те я прекопават, изчистват и довършват още преди да са подредени улиците дори. Градинката е кръстена Ботевата, разказа Савов. Той уточни, че в парка никога не е имало паметен знак на патрона
 
„Вярвам, че ще продължим във времето да поддържаме това прекрасно място, така както са го започнали преди десетилетия нашите предци. Направи се не малко, но това място, с инициативите, които сме подели, и с новата инвестиционна програма, ще добие още по-приятен вид”, заяви при откриването кметът Иван Портних.

На церемонията присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

Дарик Варна