/ iStock/Getty Images
Първата робот-асистирана хирургична интервенция във Варна бе извършена от проф.Красимир Иванов, съобщиха от пресслужбата на Университетската болница "Св. Марина", предава БТА.

Нов метод на протезиране спасява пациенти във варненската болница „Св. Марина“

В лечебното заведение е инсталиран четвърта генерация робот DaVinci Xi, който позволява да се извършват всички видове операции в коремната и торакалната хирургия, в урологията и гинекологията. Интервенциите са изключително щадящи пациента и гарантират бързо възстановяване с минимална травма и следоперативен контрол.

Последно поколение апаратура за фюжън биопсия при рак на простатата работи в болница "Св. Марина"

Медицинският университет във Варна и университетската болница подготвят 4 екипа, които да работят с роботизираната система. Лекарите са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията Варна да се превърне в център за подготовка на висококвалифицирани медици за роботизирана хирургия.

Проф. Пламен Панайотов от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е „Лекар на годината 2019“

Ръководствата на университета и болницата са поставили и въпроса за финансирането на този вид дейност пред здравното министерство и НЗОК, тъй като в момента касата плаща само за робот-асистирани операции в областта на гинекологията.
БТА