Временно закърпиха положението със спешните медици в Св. Анна
Временно закърпиха положението със спешните медици в Св. Анна / DarikNews, архив

Всички лекари в спешното отделение на болница „Св. Анна” да получават по 100 лева за всяко дежурство до края на годината. Това гласуваха общинските съветници на  последното си заседание за този управленски мандат. Половината от сумата ще бъде платена от местната хазна, а останата част - от бюджета на лечебното заведение. За четирите месеца общината ще осигури общо 60 000 лв.

Местните управници решиха още да изпратят докладна записка до здравното министерство, с която да го запознаят със случая.

Спешната намеса на общината се наложи заради голямото текучество на кадри. През последните два месеца медиците масово напускаха най-натовареното отделение на лечебното заведение, през което за 24 часа преминават между 180 и 200 пациенти, а през активния туристически сезон и по 220 души. В началото на септември от необходимите шест специалисти за шокова зала отделението разполагаше само с един.

За да закърпят  положението, в спешния център на „Св. Анна” ще наемат лекари от други болници. Срещу хонорар от 100 лева за 12-часово дежурство медиците ще покриват недостига на кадри.