Военноморска болница придоби апаратура за фототерапия
Военноморска болница придоби апаратура за фототерапия / netinfo
Отделението по кожни и венерически заболявания към Военноморска болница придоби апаратура за фототерапия, съобщават от лечебното заведение.

Фототерапията представлява лечение с ултравиолетови лъчи (УВЛ) и е широко използван лечебен метод в дерматологичната практика. Използват се изкуствени източници на UVA и UVB лъчи, които оказват общо въздействие върху организма (нормализиране на обмяната на веществата, засилване на имунобиологичните функции и др.) и специфично въздействие, засягащо кожата. Специфичните реакции на УВЛ върху кожата са изключително разнообразни, което определя и широкия спектър от показания и дерматологични заболявания, подлежащи на лечение с тях.

За момента ВМА-Варна е единственото лечебно заведение в Североизточна България, което разполага с подобна апаратура. Това ще даде възможност за постигане на по-добри терапевтични резултати при лечението на следните кожни заболявания: псориазис, парапсоризис, атопичен дерматит, екземи, витилиго, лихен планус, микозис фунгоидес, пруритус, мастоцитози и др.

Процедурите се провеждат в кабина с въртяща се основа и вградени лампи, излъчващи ултравиолетови лъчи с различен спектър. Продължителността на облъчването и дозата на лъчите при всяка процедура се контролират стриктно от лекар. Процедури могат да провеждат както лежащо болни в отделението по кожни заболявания, така и амбулаторни пациенти.