Родни балкани
Родни балкани
Наградите бяха раздадени на церемония в Дома на културата "Средец" в София

Варненското ТД „Родни балкани“ получи приза „Най-добро туристическо дружество” на петите годишни награди на Българския туристически съюз, който бяха раздадени на церемония в Дома на културата „Средец” в София.

Повод за признанието са над 20-те клуба на дружеството, които са с богата и много пъстра програма от събития и най-вече заради работата с деца и младежи. Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова връчи плакета на члена на Управителния съвет Галин Георгиев.

За особено високи постижения – 11 изкачени 8-хилядници, медал „За особени заслуги” получава алпинистът Атанас Скатов, който е представител на дружество „Владислав Варненчик“ и няколко дни по-рано бе обявен за Спортист на Варна. В категория „Най-добър обект от Националното движение „Опознай България – 100 НТО” наградата отиде в ръцете на директорката на Архитектурно-парков комплекс „Двореца” – гр. Балчик, Жени Михайлова.

В раздела „Партньорство с държавните институции” отличието бе за Областна администрация Враца заради активната позиция на Областния управител Малина Николова при организацията и провеждането на Националния поход „По пътя на Ботевата чета Козлодуй – Околчица”. В категория „Партньорство с местната власт” бе отличена община Челопеч в лицето на кмета инж. Алекси Кисяков, който лично е участвал във възстановяването на хижа „Мургана”. В категория „Партньорство с бизнеса” награда получи „Оргахим” – гр. Русе, които с помощта на Момчил Бояджиев активно подкрепят с продуктите на комбината различни туристически дружества, които правят маркировка.

В категорията „Най-добра туристическа хижа” бе отличена хижа „Славянка”, стопанисвана от ТД „Момини двори” – гр. Гоце Делчев. Основен двигател, за да бъде превърната изоставената застава в модерна и уютна хижа, е секретарят на дружеството Петър Силянов, който получи наградата. Като най-добър туристически хор за 2019 година бе отличен хор „Лудогорско ехо” – гр. Исперих. Наградата получи Радка Стефанова – дългогодишна хористка в тази певческа формация.

Годишните награди на БТС за 2019 година бяха съпътствани с Коледен концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”, посветен на 90 години от рождението на Маестро Филип Аврамов – композиторът станал основоположник на туристическото хорово пеене в България.

През новата 2020 година БТС и дружествата в него, ще честват 125 години организиран туризъм в България.

ТД Родни Балкани