Варненските реформатори с отделни листи и с различни кандидати за кмет на местните избори
Варненските реформатори с отделни листи и с различни кандидати за кмет на местните избори / Дарик Варна

На местните избори партиите от Реформаторския блок във Варна може да се явят с отделни листи за общински съветници. Тази идея лансира в предаването „Зала Пленарна” по Дарик Варна д-р Ивайло Митковски от ДСБ. Възможно е също така партньорите в блока на местно ниво да подкрепят или издигнат различни кандидати за кмет, анонсира тъмносиният общински съветник. Тези варианти се обсъждат сред членовете на ДСБ след казуса „Янко Станев – председател на СДС Варна”.

„Сигурен съм, че присъствието или не на една партия или една личност в Реформаторския блок по никакъв начин няма да го застраши. Реакцията на ДСБ е напълно оправдана, тъй като, ставайки председател на СДС, д-р Станев става един от лидерите на Реформаторския блок във Варна. Нещо, което за нас е неприемливо”, каза в ефира на Дарик Ивайло Митковски. По думите му, разнобоят в СДС в края на миналия век във Варна се дължал именно на личността на Янко Станев, който тогава беше лидер на сините.

„Няма как да седнем на една маса с човек, който през годините е подкрепял Кирил Йорданов, впоследствие Гуцанов, Портних и т.н., който е посрещал и изпращал Ахмед Доган”, каза д-р Митковски, като подчерта, че отношението към д-р Станев не е нито реванш, нито отмъщение за общото партийно минало.

Митковски е убеден, че на предстоящите избори Реформаторският блок ще се яви в добро здраве, добре подготвен. Има вариант във Варна партиите от блока да се явят на изборите с отделни листи и подкрепяйки различни кандидати за кмет, което нямало да застраши РБ в национален мащаб.

В момента в ДСБ върви допитване сред членовете. Обсъжданите варианти са два - или ще издигнат свой кандидат, или ще подкрепят непартиен такъв. Настроенията към момента са поне на първи кръг да не бъде подкрепен кандидат на ГЕРБ - партньора на РБ в управляващото мнозинство. Кандидатът на Реформаторския блок за кмет не е задължително да е член на Блока, обясни Митковски. По думите му, ако Чавдар Трифонов потърси подкрепата на ДСБ, вариантът ще бъде сериозно обмислен.

„Надявам се значително по-голям брой да имаме като съветници, за да можем не просто да присъстваме в Общинския съвет и да изразяваме позиция, но и да за защитаваме тази позиция. За това е необходимо между 8 и 10 съветници поне. Амбициозно е, но във Варна е осъществимо”.

Всички партии, участващи в РБ, ще имат представителство в листата за общински съветници. Въпрос на разговори и на тежест на тези партии е мястото и броят на представителите им в листата, обясни съветникът от ДСБ.   

Решението на двамата съветници от ДСБ да се въздържат  при гласуването на варненския бюджет в началото на февруари, не било предизборно. ”Дори и в предни години, когато съм бил общински съветник, при друг кмет, при друго мнозинство, обикновено съм в опозиция. И аз така май свикнах с това си качество”, коментира д-р Митковски. Гласуването с „въздържал се” на общинския бюджет означавало по-скоро „против”.

„Нищо голямо, нищо запомнящо се няма в този бюджет. Ние от много време говорим за Пристанище Варна. И не само ние. Всички политически сили говорят за Пристанище Варна и виждаме, че нищо не се случва. Темата присъства само в предизборни дебати с големи обещания. Освен смяна на Борда на директорите и смяна на лица нищо друго не се случва”. Според д-р Митковски инициативата за съдбата на Порта трябвало да е на Общината, тъй като това пряко касае икономиката на града, въпреки че става дума за държавна фирма.

Другият аргумент против бюджета, който Митковски посочи, е липсата на намерения за изграждането на втори мост над езерото. Докторът изтъкна и липсата на пари за МБАЛ „Св. Анна” като причина да не подкрепи варненския бюджет. „Въпреки гласуванията в здравната комисия, за най-голямата болница с общинско участие не е предвидена нито стотинка. При положение, че бюджетът е значително увеличен, отговор от рода на „Няма пари” за мен звучи странно”.

Д-р Митковски възнамерява да да води разговори с министъра на здравеопазването за помощ за болницата. „Надявам се, че ще успея да убедя Петър Москов поне министерството да помогне с каквото може за „Света Анна”.