Варненските огнеборци са перфектни
Варненските огнеборци са перфектни / netinfo
И на професионалния си празник варненските огнеборци не почиваха. В рамките на половин час днес по обяд те спасиха два човешки живота при симулирани инциденти в центъра на Варна.

В първата ситуация пожарникарите трябваше да потушат пожар, който се бе разразил в помещение на последния етаж на Военноморския клуб. Съгласно сценария там бе останала една служителка, която не се е евакуирала навреме.

На място веднага пристигна екип от 5-ма огнеборци и автоподемник със стълб, който достига до 20 метра. Огнеборците много бързо разузнаха каква е ситуацията и спасиха застрашената жена.

Пожарникарите разполагат с кислородни апарати, снабдени с допълнтелни маски, от които да дишат обгазените при пожар. Освен това варненските огнеборци могат да оказват и първа долекарска помощ, а това е много необходимо, защото навременните и правилни действия са решаващи за спасяването на човешки живот.

След като огнените бойци спасиха жената, автоподемникът изпръска мощна водна струя и погаси огнената стихия.

Впечатлен от действията на варненските огнеборци остана и Йорг Есклофф, съветник на пожарната в Хамбург. Пред Дарик радио той коментира:

„Пожарникарите действаха много професионално и смятам, че ако тази демонстрация бе проведена в Хамбург, тя щеше да протече по същия начин. Естествено ние разполагаме с по-добри автомобили, но що се отнася до подготовката и начина на действие – пожарникарите са перфектни!”.

Втората демонстрация, която разиграха огнеборците на професионалния си празник, бе на паркинга пред Катедралата. Задачата им този път бе да извадят шофьор от катастрофирал автомобил. Тъй като купето на колата бе много деформирано, се наложи да изрежат горната част, за да извадят от там пострадалия. По-късно той бе извозен до болницата с линейката на варненската пожарна.