Варненският бизнес посреща с оптимизъм 2016 година
Варненският бизнес посреща с оптимизъм 2016 година / 24bulgaria.blogspot.com

Миналата година не е била лека за варненския бизнес, но очакванията за тази са оптимистични. През 2015 г. във Варна е нараснал експортът и то с над 10%, коментира пред Дарик председателят на Регионалната търговско-индустриална камара Иван Табаков.

Той смята, че новата година ще бъде успешна за машиностроителните фирми, особено тези, които произвеждат качествени продукти за външния пазар. Кораборемонтните също са пълни с поръчки за две години напред и функционират успешно, добави Табаков.

„Иска ми се през тази година туризмът да отбележи ръст. В сферата на строителството не виждам големи инвеститори. Строителството е предимно в индустриалната област и за жилищни нужди“, коментира председателят на Търговско-индустриалната камара.

По-скромен в очакванията си е варненският строителен предприемач Пламен Андреев, според когото 2015-а не се е отличила особено като показатели от предходната.

„Като цяло миналата година беше малко по-добра от предходната, но няма съществени изменения. Във Варна няма нещо, което да е променило пазара. Всички казват, че тази година щяла да бъде значително по-добра. Аз не мога да си обясня по какви причини, но дано да е така“, каза Андреев пред Дарик.

За разлика от него, общинският съветник Григор Григоров, който има бизнес в сферата на винаро-лозарството, е със смели очаквания за 2016 г.

„Оптимизмът е налице. Всички сигнали, които дава правителството, са позитивни. Хората трябва да гледат на утрешния ден с повече оптимизъм и тези увеличени спестявания в банките най-после да излязат оттам и да влязат в икономиката“, заяви пред Дарик общинският съветник.

Според него повишаването на минималната работна заплата е добър ход и с нищо не застрашава бизнеса.

„Минималната заплата трябва да се вдига, тъй като по този начин намалява частта на сивата икономика. Тя изобщо не е бреме за бизнеса, който е на светло“, е на мнение Григор Григоров.