/ netinfo
Александър Кръстев от МГ Варна завоюва най-високото отличие в света на ученическото състезателно програмиране
Злато и три бронза спечелиха българските информатици на Международна олимпиада по информатика за ученици в Япония. Най-големият успех завоюва Александър Кръстев, който е ученик в 11 клас в Математическата гимназия във Варна.

Домакин на 30-ата Международна олимпиада по информатика от 1 до 8 септември е град Цукуба в Япония.  Най-престижното състезание в областта, създадено от България през 1989 г. в Правец, днес предизвиква най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят. Още на миналогодишното издание българите закръглиха спечелените медали от началото до сега на 100, а тази година родните ученици добавиха още цели 4 медала.

Варненски ученик със злато от международна олимпиада по информатика
netinfo

Тази година отборът беше представен от четирима гимназисти - Александър Кръстев (МГ Варна - златен медал), Виктор Терзиев (12 клас, СМГ, София – бронзов медал), Радослав Димитров (11 клас, МГ Пловдив – бронзов медал) и Мартин Копчев (8 клас, ПМГ Габрово - бронзов медал).

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков (Школа "Шикови", Ямбол).

Носителят на златото Александър (и сребърен от 2017) е на 25-о място сред другите близо 340 участници в Япония, а това е 26-ото златно отличие за България от Международна олимпиада по информатика (МОИ).

За всички от национала, с изключение на Мартин Копчев, това е втора Международна олимпиада по информатика. Същият състав ни представи и на Балканиадата по информатика в Румъния през юли, когато тимът стана вицешампион в старша възраст, а младежите оглавиха класирането.

Варненски ученик със злато от международна олимпиада по информатика
netinfo

Церемонията по награждаването  в Цукуба е днес, 7 септември, а отборът се прибира на родна земя в късните часове на съботната вечер. През 1989 г.  нашата страна е основател и домакин на МОИ, която се провежда за първи път в Правец.

България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. - за 20-годишния юбилей от създаването й. В индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света. 
 
Досега родните участници в МОИ са донесли на страната ни общо 104 медала - 26 златни, 41 сребърни и 37 бронзови медала.