/ Guliver/Getty Images
Падането на китайската станция Тянгун-1, която лети към Земята със скорост от 29 000 км/час, се следи от оперативен щаб в обсерваторията на ВВМУ “Никола Вапцаров” във Варна.

"Наблюдаваме движението й от различни места, като вероятността отломки да паднат на територията на България е почти нулева”, съобщи доц. Веселка Радева, ръководител на обсерваторията, цитирана от "Труд".

Тежащата 8,5 тона Тянгун-1 бе изведена в орбита през септември 2011 г., но през 2016 г. излезе извън контрола на Китайското национално космическо управление. Според прогнозите на различни космически агенции останките от нея ще достигнат Земята на 1 или 2 април. Учени от Шуменския университет, които си партнират с ВВМУ, обаче са представили изчисление, според което това може да стане на 3 април.

"Траекторията непрекъснато се мени, не се знае точният обем на отломките, но със сигурност те няма да са огромни. Предполага се, че до Земята ще достигнат около 200 кг, но считаме, че реално ще са доста по-малко и най-вероятно ще паднат в морето, а не на сушата”, уточни доц. Радева.

Проучванията са установили, сателитът ще измине за 1 минута разстоянието от Черно море до Сърбия. Няма риск за хората, но ситуацията е добър повод да проверим готовността си за действие при кризи.

Ръководството на ВВМУ е изключително ангажирано с развитието на авиокосмическото направление с идеята да създаде космически център, който да помага при бедствени ситуации”, поясни доц. Радева. Тя предупреди, че ако все пак отломки паднат на земята, хората не бива да ги пипат, а веднага да подадат сигнал на тел. 112.

"Такава находка би била опасен сувенир, тъй като съдържа вещество от ракетното гориво, което е канцерогенно”, добави доц. Радева.