/ БГНЕС
Армията ни е готова за падането на „Тянгун 1“
96818
Армията ни е готова за падането на „Тянгун 1“
  • Армията ни е готова за падането на „Тянгун 1“
Специализираните химически модули на Българската армия са взели необходимите мерки за реакция в случай, че китайската космическа станция "Тянгун 1" се разбие и отломки от нея паднат на територията на България. Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти.
 
Той обясни, че вероятността това да се случи е 0,01%, но предупреди - ако все пак се случи, никакви отломки да не се докосват.
 
Няма причина за тревога заради падането на „Тянгун-1“

"На всеки 89 минути тази станция прелита над територията на България, в продължителност 15-20 секунди. Теоретичните шансове при разпадането си отломки от нея да паднат над територията на България са 0,01%, но въпреки това всички необходими мерки от страна на българската армия, химическите модули към българската армия, които при подобни ситуации реагират, са взети", съобщи военният министър.
 
Китайска космическа станция може да падне в България (ВИДЕО)

"Това, което трябва да знае населението е, че ако това се случи на територията на България, никакви отломки не трябва да се пипат, да се докосват. Това е основно приоритет на специализираните химически модули, които трябва да ги обработват", поясни Каракачанов.

"Към момента това е информацията, няма реална опасност. Не трябва да се изпада в излишна паника", каза вицепремиерът.

Китайската орбитална станция може да падне още тази седмица

Китайската станция "Тянгун-1", която излезе извън строя през 2016 г., се очаква да падне на 31 март или 1 април между 43 градуса северна и 43 градуса южна ширина. При навлизането си в атмосферата със скорост от 27 000 км/ч корпусът на станцията ще се разтопи, но е вероятно да се запазят части от резервоарите.