На околоземна орбита са оставени над 14 000 фрагмента от излезли от строя спътници, космически станции и ракети
На околоземна орбита са оставени над 14 000 фрагмента от излезли от строя спътници, космически станции и ракети / ThinkStock/Getty Images
Вероятността за който и да е човек по Земята да бъде ударен от космически отломки е два пъти по-малка, отколкото да бъде ударен от светкавица, заяви за Дарик директорът на Отдела за космически отпадъци към Европейската космическа агенция Холгер Краг.

Той посочи още, че вероятността части от станцията Тянгун 1 да паднат в България е крайно малка. Китайският апарат ще навлезе в земната атмосфера в началото на следващата година. Зоната, в която може да паднат отломки включва и България.

Китайска космическа станция може да падне в България (ВИДЕО)

Холгер Краг добави, че няма контакт с институции у нас, но би искал да изпраща информация и на българските власти. Европейската космическа агенция засича и наблюдава боклуците в земната орбита с мощни радарни мрежи в САЩ, Русия и Европейския съюз.
 
"Пада по един фрагмент на всеки няколкостотин километра, така че не всички отломки биха паднали в България. Това означава, че няма риск за отделно селище, тъй като станцията няма да падне като контактен обект на едно място. Тя ще се разпадне в небето на няколко части - все още не знаем колко. Обикновено между 20 и 40% от първоначалното тегло може да оцелеят, но те се разпределят в един дълъг коридор", допълни Холгер.

Части от космическа лаборатория могат да паднат на Земята?

Той поясни, че космическите боклуци са като обикновени парчета стар ръждясал метал и трудно могат да се разпознаят.