Варненски деца събират пари за нуждаещи се
Варненски деца събират пари за нуждаещи се / Dariknews.bg

Цяла зима варненски ученици събират помощи за нуждаещи се възрастни хора. Децата отделят от вермето си и готвят за бедните с вярата, че правят добро. Те се организират сами, а не по задължение - затова всички даряват с ентусиазъм и грижа. „Исках да стопля сърцата на бездомни хора, които не могат да си позволят дори един топъл обяд”, каза пред Би Ти Ви единадесетокласникът Радослав.

„Решихме в зимните месеци всеки випуск да отделя от средствата си, за да бъдат подпомогнати бездомни и социално слаби хора във Варна”, обясни педагогическият съветник в Първа езикова гимназия във Варна Полина Стойнова.

Децата събират варива, макаронени изделия, консерви и колбаси. „Трябва да направим всичко възможно да се подпомагаме, защото всеки може да изпадне в това положение”, посочи Дамяна от 11 клас.

Продуктите се отнасят в храма „Свети Архангел Михаил”. Там всяка събота ходят стотици бездомни и крайно бедни хора. Учениците участват в приготвянето и раздаването на храната. Така виждат къде отиват даренията им, но и се сблъскват с нищетата. „Важно е не само, че физически помагаме, но и че осъществяваме контакт с тях”, смята Пламена от 12 клас.

„Благодарение на тях още кретаме и сме живи, иначе загубени сме”, казва 88-годишната София.

„Когато си лягаш вечер, да знаеш, че си направил едно добро дело, за някой друг, стоплил си нечие сърце и дори само за миг си направил някого щастлив”, споделя Никол от 11 клас.