Варненецът, чиято екстрадиция искат САЩ, остава в ареста
Варненецът, чиято екстрадиция искат САЩ, остава в ареста / Sofia Photo Agency, архив

До приключване на производството по екстрадиция в САЩ, Варненският окръжен съд наложи „задържане под стража” на Ваньо Минков, разследван в САЩ за измами и банкови престъпления. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Компетентните американски власти искат предаването на 31-годишния варненец заради няколко престъпления - „заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност (кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път”.   

Мъжът беше задържан временно под стража за 60 дни, а този срок е изтекъл във вечерните часове на 4 август. Прокуратурата е определила 72 часа задържане, но за да бъде осигурено присъствието на Минков на производството по екстрадицията, е необходимо определянето на постоянна мярка за неотклонение, което е в правомощията на съда.

Днес в съда са получени официални документи от САЩ, в които се посочват няколко престъпления, наказуеми с „лишаване от свобода” от 10 до 30 години. Сред придружаващите документи са още валидно искане за екстрадицията на българина, клетвени показания на  помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното Министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадицията и други. Всички те бяха предявени на Ваньо Минков.

Престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство, като в изпратените от САЩ документи се посочени множество начини за извършването й. Съдът намира, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, Минков може да се опита да заличи  свои действия във виртуалното пространство. Съдът не сподели аргументите на защитата му, че мъжът е с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие.

Наказанията, предвидени за този род престъпна дейност, се наказват тежко в САЩ - със затвор до 30 години и това може да мотивира българина да се опита да избегне наказателното преследване. С тези аргументи съдът определи, че до приключване на производството по екстрадицията, което ще бъде насрочено през следващите 7 дни, Ваньо Минков ще остане постоянно в ареста.

Ако обжалва определението, той трябва да се яви в съда на 13 август.