Варна събира находките на покойния  Китов в изложба
Варна събира находките на покойния Китов в изложба / Снимка: cherga.bg
Варненският археологически музей има идея да събере на едно място и представи находки на видните родни археолози Георги Китов и Даниела Агре. Това разкри пред Дарик директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов.

Идеята е да бъдат изложени непоказвани досега находки, сред които и откритията на Китов дни преди смъртта му, поясни Плетньов. По думите му, изложбата може да бъде направена през следващите няколко години.

“При последното си посещение във Варна през август Георги Китов изрази възхищение от подбора на паметниците в изложбата "Богове, маски, хора", сподели музейният директор. Златната маска на Терес, открита от Китов в могилата Светицата край Казанлък, бе една от атракциите на настоящата изложба в Археологическия музей. През август обаче маската на одриския владетел отпътува за Япония за участие в местна изложба.

Експозицията "Богове, маски, хора" остава във Варна до края на октомври. Интересът към тазгодишната национална изложба от поредицата “Съкровищата на България” е по-голям от миналогодишната. Реализираните до момента приходи са с 20 000 лева повече от миналата година.

През следващото лято варненският музей смята да събере и представи изложба под надслов “Християнските съкровища на България”. Експозицията ще обхване християнски паметници от IV до XIX век. Сред тях са иконната експозиция от криптата на храм “Александър Невски” и античните паметници от Плиска и Преслав, сред които златните християнски символи от времето, когато градовете са били столици.

Очаква се в началото на следващата година в Археологическия музей да гостува частната колекция от антики на русенските братя бизнесмени Бобокови. Колекцията включва над 5000 експоната от римската и тракийската епохи, сред които бронзови пластики, златни пръстени, статуетки и тракийски колесници. Във Варна ще бъде представена една част от тях.

След завършване на ремонтните работи във варненския музей, там ще бъде представена и една от най-впечатляващите европейски колекции от карти и атласи на България.

По-рано днес Валентин Плетньов откри международна конференция на тема "Богове и хора", домакин на която е Варненския исторически музей. Форумът бе посветен на починалия Георги Китов и събира близо 40 водещи негови колеги от България, Румъния, Македония, Украйна и Германия.

Днес и утре ще бъдат представени над 30 доклада, които ще бъдат публикувани в осмия поред том от поредицата „Acta Musei Varnaensis”. Очаква се най-голям интерес да предизвикат докладите за богинята майка Кибела. В събоюта преди обяд участниците в конференцията ще посетят храма на богинята в Балчик.