Богоявление Варна 2018
Богоявление Варна 2018 / Live.varna.bg
В квартал "Аспарухово" също е подготвена специална програма

Варна ще отбележи подобаващо 6 януари Богоявление (Йордановден).

Програмата в понеделник ще започне в 8,30 ч. с литургия в Катедралния храм "Св Успение Богородично".

От 10 ч. на площад "Св. св. Кирил и Методий" (пред Катедралата) ще се проведе военен ритуал - благославяне на частите и техните бойни знамена.

В 10,30 ч. ще се тръгне на шествие през площад "Независимост", бул. "Княз Борис I", площад "Антон Новак" (на входа на Морската градина) до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците, където в 10,50 ч. ще бъде отслужен военен ритуал с полагане на венци и цветя по повод 172 г. от рождението на революционера.

Последната спирка е Първа буна на варненския плаж, където от 11,30 ч. ще започне Великия Богоявленски водосвет и хвърляне на Христовия кръст в Черно море.

Паралелна програма на Богоявление предстои и в кв."Аспарухово". Началото на празника ще бъде даден в 9 ч. със Св. литургия в храма "Св. Цар Борис I". В 11,30 часа с литийно шествие празнуващите ще се отправят към кораба "Академик" (канал Море-езеро), а от 12,10 до 12,30 ч. ще бъде отслужен водосвет и освещаване на всемирните води, след което смелчагите ще скочат за кръста в студените води на Черно море.

Бройката на желаещите да скачат ще бъде ограничена до 30 души, с цел предотвратяване на инциденти. Записването ще става в самия ден между 10,30 и 11,30 ч. на борда на кораба "Академик", където ще бъдат извършени необходимите медицински прегледи.