Варна ще харчи 243,7 милиона лева през 2016 г.
Варна ще харчи 243,7 милиона лева през 2016 г. / снимка: Дарик Варна, архив

243,7 млн. лв. е макрорамката на бюджета на Община Варна за 2016 г. Парите, с които общинската хазна ще разполага тази година, бяха одобрени на заседание на комисията „Финанси и бюджет".

Очакваните местни приходи през тази година възлизат на 143,9млн. лв., а 99,7 млн. лв. се предвижда да постъпят от делегираните от държавата дейности.

Функция „Образование" е с най-голям относителен дял от общия бюджет на общината - над 91 милиона лева (4 милиона повече от м.г.). За жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда са заложени 61,8 милиона, а здравеопазване и социално осигуряване, подпомагане и грижи - по малко над 14 милиона. Перото за почивно дело, култура и религиозни дейности е на стойност 13,6 милиона лева.

Трите приоритета на тазгодишния бюджет са запазване на данъчната тежест за гражданите, работа по европейски програми с цел реализация на проекти за развитието на Варна през настоящия програмен период и образование и младежки дейности, посочи по време на обсъждането зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчев.

Финансовата комисия упълномощи кмета на Варна да издаде в полза на МРРБ запис на заповед за близо 32 милиона лева. Средствата са авансовите плащания по Проекта за интегриран градски транспорт на Варна. А издаването на записа на заповед сега се налага във връзка с удължаването на срока за изпълнение на проекта, който вече е 9 юни 2016 г.

Удължаването на срока за приключване на проекта е второ поред. Първоначално той трябваше да бъде завършен до юли 2015 година. След това бе подписан анекс за удължаване на срока до края на миналата година.

Девет съдебни изпълнители погнаха длъжници към местната хазна във Варна

Съдия изпълнители ще помагат на Общината да събере просрочените задължения към бюджета. Борчове за 22 милиона лева вече са предадени на частни съдебни изпълнители и държавната съдебно-изпълнителна служба, обяви още зам.-кметът Пейчев. Той припомни, че новото общинско ръководство наследи от предходното просрочени задължения за над 59 млн. лева. Шест милиона от тях вече са събрани на базата на доброволни вземания.

Данните за задълженията към общинската хазна Пейчев разкри във връзка с предложение на частична данъчна амнистия за длъжници на общината. Съветникът от БСП Борислав Гуцанов предложи физически и юридически лица да бъдат освободени от погасяване на наказателни лихви за забавени плащания към общината - данъци и такси за периода 2005-2015 г., ако главниците по тях бъдат внесени в срок до 30 април тази година. Предложението обаче не бе прието от бюджетната комисия, като преди гласуването стана ясно, че подобна данъчна амнистия би била незаконосъобразна. 

Съветниците отхвърлиха искането на ръководството на болница „Света Анна" за отпускане на около 2,5 милиона лева за закупуване на крайно необходима медицинска апаратура, оборудване и инструментариум за нуждите на здравното заведение. Средствата са непосилни за бюджета, обясни преди гласуването председателят на бюджетната комисия Светослав Иванов.

Варненски медици оперирали със строителни дрелки

Съветниците дадоха съгласие със 150 000 лева от общинската хазна да бъде подпомогнато строителството на православния храм „Свети Прокопий Варненски". Други 20 000 лева бяха отпуснати за изографисването на новоизградения православен храм „Света Марина" в местност Пчелина.