ІV Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“ започна в Камчия
ІV Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“ започна в Камчия / Stroitelstvo.info

Повече от 500 милиона души по света говорят руски език. Той е майчин за 180 милиона, живеещи в Русия или зад граница. В последните години руският е един от най-говорените езици в Европа, Азия, Америка и др.  Все по-често младите хора го предпочитат при избора на чужд език, който да изучават. Данните бяха огласени днес по време на пресконференцията за провеждането на ІV Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз!“, който започна в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ до Варна. Форумът, който събира 300 студенти, изучаващи руски език в едни от най-добрите европейски университети, е организиран от Фонд „Руский мир“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“.

„Фонд „Руский мир“ работи добре в Европа. Въпреки сложната ситуация, нашите партньори на стария континент не намаляха, напротив – увеличиха се. Ние работим с всички, които се интересуват от руския език, литература, история и култура”, каза президентът на Фонда Владимир Кочин и допълни, че с отличните си условия и база „Камчия“ ще стане международен образователен център за младежи.

„Наскоро беше подписан двустранен договор между Министерствата на образованието на Руската федерация и България, в който бе записано, че СОК „Камчия“ ще се развива като такъв център“, допълни  Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“. Тук вече работи средното общообразователно  училище „Юрий Гагарин“ за деца от 1 до 12 клас, които учат по българската образователна система с усилено изучаване на руски език като първи чужд език. От началото на 2015 г. в училището може да се полага и руска матура (ЭГЕ), което е отлично предимство за децата на руските граждани, които живеят в България.

Международен образователен център на Фонд „Руский мир“ бе открит официално днес в Учебно-възпитателния център на комплекса. Подобен център се създава за първи път в България. В него ще се организират езикови курсове по руски и по български език за начинаещи и напреднали, програми за изучаване на езика от възрастни, бизнес езикови класове и др. В центъра ще може да се осъществява връзка с фондовете на най-големите руски библиотеки, а така също и с електронните информационни книгохранилища на музеите в Русия.

Специални гости на откриването на центъра бяха студентите - участници в ІV Европейски студентски фестивал „Друзья, прекрасен наш союз“. „Камчия“ събира 30 отбора от 15 страни - България, Босна и Херцеговина, Унгария, Германия, Гърция, Грузия, Италия, Латвия, Македония, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Сърбия и Чехия. Авторът на идеята за фестивала – Хелена Плес от Краковския педагогически университет разказа, че желанието за създаване на събитие, което обединява младите хора и на което те говорят в продължение на седмица само на руски език, се е родила във Варна. През септември 2009 г. в Краков се провежда първият фестивал. Полша е домакин и на втория фестивал – в края на септември 2010 г., когато отбори от 15 европейски страни се събират във Варшавския университет.

През миналата 2014 г. 30 отбора от Европа бяха в Белградския университет в Сърбия. Тази година домакинството се поема от България и „Камчия“. Всеки фестивален ден има своя тема. Първият е посветен на руската литература - програма, подготвена от студентите, викторината „Познавам руската литература“ и конкурс за познавачи на руската драматургия.  Следващият фестивален ден ще премине под надслова „Никой не е забравен, нищо не е забравено“ – с песенен конкурс , посветен на Победата.

Следват лекции и мастър-класове, водени от руски преподаватели, обучения за ръководителите на отборите за съвременните методики на чуждоезиковото преподаване и презентации на електронни образователни продукти.
Студентите ще участват и в практическо обучение за създаване на авторски телевизионни и радиопрограми, ще се научат да приготвят характерни блюда от българската и руската кухня, ще разберат тънкостите в изработването на български национални сувенири. Проф. д.т.н. Константин Колин ще разкаже за информационното общество и информационната безопасност, а проф. д.ю.н. Владимир Лопатин – за иновационното развитие и интелектуалната собственост.

Специален гост е руският дизайнер Андрей Перескоков, който ще проведе миниателие „Моята дреха е моят облик“. Резултатите от неговият курс ще бъдат представени на ревю. За участниците във фестивала са предвидени и много спортни мероприятия – турнир по тенис на маса и състезание по плуване.

Основанта цел на организаторите е да направят от международното събитие незабравим празник за обмяна на идеи между младите хора, фестивал на взаимното разбиране и приятелството, а така също и да покажат, че всеки има шанс да представи себе си и да намери нови приятели.